Afbeelding
Arie van Noordenne

Vriendenschaar wint streekderby tegen GKV

6 oktober 2019 om 20:31 Korfbal

H'VELD-G'DAM Na 2 onnodige nederlagen was Vriendenschaar er op gebrand om het in de thuiswedstrijd tegen het op de 2e plaats staande GKV beter te doen. De Hardinxvelders, die de voorgaande wedstrijden in de beginfase steeds tegen een grote achterstand aanliepen, waren vastbesloten dat deze keer anders te doen.

Er werd vooral in de 1e helft veel energie gestopt in het spel, waar de bezoekers veel moeite mee hadden. Dat resulteerde in een ruime voorsprong bij rust, die in de 2e helft niet meer werd weggegeven. GKV kwam in de slotminuten nog wel dichtbij, maar kon de overwinning van Vriendenschaar niet meer voorkomen.

Bij Vriendenschaar ontbrak routinier Christa van Hunnink wegens een knieblessure , waardoor de jonge Britt Klijn een verdienstelijk competitiedebuut kon maken met haar eerste basisplaats in het 1e team.  Trainer Jorrith Ekelmans had de opstelling daardoor wat aangepast en zag dat na een gelijkopgaand begin zijn ploeg steeds beter ging spelen. Verdedigend werd topschutter Kevin van Beest lam gelegd door Christian Brouwer en werd in het andere vak  veel verdedigende collectieve druk gezet.   Aanvallend moest er even worden gezocht naar de juiste speelwijze, maar werd het al snel duidelijk dat Vriendenschaar deze middag scherp was. Na de 4-4 na 12 minuten nam het CABholland-team het iniatief in de wedstrijd en kwam het steeds op voorsprong, maar kon GKV vooralsnog steeds weer gelijk maken. Met nog 10 minuten te spelen en de stand van 7-7 kon puntspeler Julian Voorwinde dankzij prima reboundwerk van Caroline Blokland binnen enkele minuten tweemaal raak schieten en was de eerste  2-punten voorspong een feit.

In het andere vak had Christian Brouwer veel lengte over waardoor jongere broer Daan de puntspeler werd , en Milou Klijn en Britt Klijn (die heel  veel loopwerk verrichtte) goed schakelden in de aanvalscombinaties. Uit één van die prima aanvallen schoot Daan Brouwer de voorsprong naar 7-10, maar  GKV wist direct tegen te scoren. In de slotminuten van de 1e helft bepaalden Celine van Meteren met een handige doorloopbal en Julian Voorwinde met een ver schot de ruststand op 12 -8 en kon Vriendenschaar met een goed gevoel de theepauze in gaan.

Ook in de 2e helft bleef het automatiseringsteam de bovenliggende ploeg en controleerde het de wedstrijd.  De voorsprong werd direct vergroot naar 13-8 en hoewel de Gorcumers hard bleven werken en door tactische omzettingen (o.a. Kevin van Beest naar het andere vak) het tij probeerden te keren, consolideerde Vriendenschaar de voorsprong. Bij Vriendenschaar  kwam jeugdspeelster Lieke Brouwer  in de ploeg, die een prima debuut maakte bij de senioren.

Het werd even spannend toen GKV terugkwam naar 14-13, maar door een vlijmscherpe pass van Jorrit Muilwijk scoorde eerst Celine van Meteren onder de korf, direct gevolgd door 2 rake schoten van Christian Brouwer en Julian Voorwinde.  Die marge van 3 korfpunten bleef om en om scorend intact tot de laatste minuut van de wedstrijd toen GKV nog tweemaal scoorde . De eindstand werd daardoor bepaald op 19-18 waarmee Vriendenschaar een belangrijke overwinning behaalde die zorgt voor aansluiting bij de middenmoot. Komende zaterdag gaat Vriendenschaar op bezoek bij het sterke KVS dat naast GKV is gekomen op de 2e plaats. De wedstrijd in het Cas van Dijk park in Scheveningen begint om 15.30 uur.

De korfpunten werden gemaakt door: Daan Brouwer en Julian Voorwinde ieder 6 x, Celine van Meteren 3 x, Christia Brouwer 2 x, Jorrit Muilwijk en Milou Klijn ieder 1 x.