Unieke kralen in De Koperen Knop

24 februari 2018 om 07:37 lokaal

H'VELD-G'DAM In de komende expositie in Museum De Koperen Knop draait alles om kralen. Kralen in allerlei variëteiten en voorkomens. Mooi, uniek en bijzonder. Ook kralen uit de beroemde collectie Van der Sleen worden in deze periode in De Koperen Knop geëxposeerd. Deze in het Amsterdamse Allard Piersonmuseum bewaarde collectie komt van over de hele wereld. De expositie is te zien van 17 maart tot en met 19 juni.

Kralen vormen een van de oudste versieringselementen in het menselijk bestaan. Het zijn objecten die zijn doorboord om geregen, vastgezet of vastgenaaid te kunnen worden. Ze hebben vaak de vorm van balletjes of buisjes, maar soms ook heel andere vormen. Dat blijkt met name ook uit de collectie Van der Sleen. Ze zijn gemaakt van allerlei materiaal en afkomstig uit westerse en niet-westerse culturen. Het gaat op de expositie om het niet alledaagse. De kralen komen in bruikleen van particulieren en musea, waaronder het Codamuseum in Apeldoorn en het Allard Piersonmuseum in Amsterdam.

In de voorbereidingsfase van de expositie kwam het museum terecht bij diverse grotere musea, die graag hun medewerking verleenden. Onder meer het Allard Piersonmuseum, waar de beroemde kralencollectie wordt bewaard van dr. Wicher van der Sleen (1886-1967). Deze reisde door tal van verre landen en overal verzamelde hij kralen, uit de cultuur van die landen. De hierdoor ontstane kralencollectie en de door hem vervolgens geschreven standaardwerken die hij over de kralen schreef maakte hem een beroemd man. In het Allard Piersonmuseum is dr. Geralda Jurriaans-Helle conservator en beheerder van de kralencollectie. Zij komt de expositie in Hardinxveld-Giessendam openen.

Aan de expositie wordt door diverse verzamelaars en beeldend kunstenaars meegewerkt. Op zaterdag 14 april 2018 geeft de bekende Floor Kaspers een lezing getiteld 'Van kleine kraal tot grote kunst'.

advertentie
advertentie