Afbeelding
Lex van Lieshout

Hoeveel mensen betalen hun zorgpremie niet in Hardinxveld-Giessendam?

18 oktober 2019 om 11:22 Zorg

H'VELD-G'DAM De groep mensen die hun zorgpremie niet betaalt, is in het afgelopen jaar opnieuw kleiner geworden. Het aantal wanbetalers daalde met ruim tien procent ten opzichte van 2017. In totaal betaalden 206 duizend mensen hun verplichte zorgpremie langer dan een half jaar niet, zo blijkt uit donderdag (17/10) gepubliceerde CBS-cijfers.

1,5 procent van de volwassenen stond eind 2018 te boek als wanbetaler. In piekjaar 2014 was dit nog 2,2 procent. Deze groep moet naast het verschuldigde bedrag ook een verhoogde premie betalen

Op gemeenteniveau lopen de aantallen flink uiteen. Bijna vier procent van de Rotterdammers betaalde bijvoorbeeld hun zorgpremie het afgelopen jaar minstens een half jaar niet. Daarmee telt de havenstad relatief de grootste groep wanbetalers. In Gorinchem lag dat percentage met 1,9% flink lager (in totaal 560 wanbetalers), maar nog wel een half procent boven het Nederlands gemiddelde. In Werkendam stond slechts 0,8% van de volwassenen geregistreerd als wanbetaler (170 personen in totaal), terwijl het percentage in Woudrichem en Hardinxveld-Giessendam zelfs nog iets lager lag: 0,7%.

Volgens het CBS hangen de regionale verschillen voor een deel samen met het inkomen van huishoudens. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers. Dit patroon zie je terug in deze grafiek.

MAATREGEL De daling betekent niet per se dat mensen beter in staat zijn hun zorgverzekering te betalen. Een wetswijziging uit 2016 zorgt voor een versoepeling van de regels voor mensen die langere tijd hun zorgpremie niet ophoesten. Zo kunnen zorgverzekeraars een betalingsregeling treffen met de verzekerde, waarna zij worden afgemeld als wanbetaler. Daardoor hoeven ze het verhoogde tarief niet te betalen, en wordt dat bedrag ook niet ingehouden op hun inkomsten. Voor mensen in de wanbetalersregeling – de regeling waarover de cijfers in dit onderwerp gaan – geldt dit wel. Volgens het CBS zou bij 'ongewijzigd beleid het aantal wanbetalers veel minder sterk zijn afgenomen'.

WANNEER BEN JE EEN WANBETALER? Iemand die langer dan zes maanden de zorgpremie niet betaalt, wordt door zijn of haar zorgverzekeraar als wanbetaler aangemeld bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Er wordt dan een hogere premie van bijna 135 euro per maand ingehouden van het inkomen (loon of uitkering). Daarnaast moet de wanbetaler zelf een betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar om de eerder gemaakte schulden terug te betalen. Wanneer er een betalingsregeling getroffen is, wordt de wanbetaler weer afgemeld bij het CAK.

Het gaat alleen om mensen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staan in het Basisregister Personen (BRP).

Over de cijfers

Op bovenstaande kaart vind je allereerst het absolute aantal wanbetalers van de zorgpremie per gemeente. Deze cijfers zijn afgerond op tientallen. Daarnaast vind je voor iedere gemeente het percentage wanbetalers ten opzichte van het totaal aantal volwassenen. De cijfers zijn gemeten op 31 december 2018.

advertentie
advertentie