Afbeelding
Walter Leendertse

Fietscursus Servanda groot succes

22 oktober 2019 om 11:49 Maatschappelijk

H'VELD-G'DAM Het hele spektakel viel bijna letterlijk in het water door het typisch Hollandse weer, echter de weergoden bleken de organisatoren van de fietscursus gunstig gezind en het bleef, op een paar spatjes na, droog. Met de hulp van een aantal vrijwilligers brachten ze onder andere statushouders de fijne kneepjes van het fietsen bij.

door Walter Leendertse

De fietscursus is een initiatief van Maarten Hendrickx, sportcoach bij Servanda. ,,Ik kreeg de vraag vanuit de sociale dienst Drechtsteden of er een fietscursus kon worden georganiseerd en toen ben ik gaan monitoren bij verschillende instanties of er meer vraag hiernaar was en dat bleek het geval, vandaar dat we deze fietscursus op poten hebben gezet."

Voor de meeste Nederlanders is fietsen de normaalste zaak van de wereld, echter voor mensen die nieuw hier in Nederland zijn, is het best lastig. Sommige deelnemers zijn al goed op weg, terwijl anderen nog druk bezig zijn met het vloeiend laten bewegen van de trapas. Maarten van Rijswijk van Fietsservice Totaal leverde de fietsen voor de fietscursus en noemt de fietscursus een groot succes: ,,Sommige mensen konden nog niet fietsen toen ze vanochtend hier kwamen en rijden nu al zonder hulp." Volgens van Rijswijk is het lastig om op latere leeftijd te leren fietsen: ,,Ze willen graag zien wat ze doen, dus kijken constant naar beneden, maar je moet zorgen dat het ronddraaien van de wielen automatisch gebeurt, zodat je voor je uit kunt kijken op de weg."

Volgens Hendrickx wordt met deze fietscursus de leefwereld van de deelnemers vergroot: ,,Vaak zijn ze afhankelijk van het openbaar vervoer of vrijwilligers met een auto, anders zit er niets anders op dan te gaan lopen. Met deze cursus zijn ze een stuk mobieler."

Deze week is er vooral aandacht voor de basisbeginselen van het fietsen en balans houden. Volgende week zullen de basisbeginselen meer uitgebreid worden en wordt er bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan het bochten maken en langere stukken fietsen.

Kijk op de site voor een videoreportage van deze fietscursus.

Afbeelding
advertentie
advertentie