Afbeelding
Archief BDUmedia

Raad kritisch op energietransitie

13 november 2019 om 11:09 Politiek

H'VELD-G'DAM De SGP is geschrokken van de snelheid waarmee de plannen worden opgesteld om Hardinxveld te verduurzamen. Dat zei fractievoorzitter Arjan Meerkerk tijdens de behandeling van de begroting van volgend jaar in de gemeenteraad. Meerkerk wil dat eerst alle opties voor de gemeente goed in beeld zijn, voordat definitieve keuzes worden gemaakt over hoe de energietransitie hier zal plaatsvinden.

door Ward den Besten

In 2050 moeten de Drechtsteden energieneutraal zijn. Daarvoor ligt een concept klaar dat momenteel verder wordt uitgewerkt. De focus ligt nu op het besparen van het energieverbruik, daarna zal afgestapt worden van het gasnetwerk en als laatste zal energie op een duurzame wijze moeten worden opgewekt.

De SGP-fractie vreest dat voor de laatste twee fases keuzes te snel worden gemaakt. ,,Kritisch is de SGP op de snelheid waarmee we aankoersen op het van gas loskomen", aldus Meerkerk. ,,Er is nog te weinig duidelijkheid over alternatieven voor het warmtenet, wat voor onze gemeente niet kansrijk wordt geacht."

Heel de raad is het erover eens dat voor het alternatief voor aardgas een afgewogen keuze moet worden gemaakt. Maar wat betreft de ChristenUnie mag het allemaal wel sneller. Raadslid Wim IJzerman laat weten zich te zullen inzetten om de duurzaamheidsdoelstellingen ,,eerder te realiseren". Met die woorden kreeg hij de wind van voren van de TAB. ,,Laten we alsjeblieft het gas niet vol intrappen'', benadrukte Henk van Tilborg, die zich schaarde achter het standpunt van de SGP.

Ook de PvdA heeft bedenkingen bij de manieren waarop de energietransitie nu plaatsvindt. Volgens fractievoorzitter Max van den Bout wordt te weinig stilgestaan bij de daadwerkelijke effecten op het milieu. Zo zijn elektrische auto's volgens hem vervuilender dan benzineauto's als heel het productieproces daarin wordt meegewogen. ,,En dan is het triest om te zien dat er landelijk ontzettend veel onzin gepraat wordt'', aldus Van den Bout die ook oud-PvdA-leider Diederik Samsom bekritiseert. Samsom was tot voor kort voorzitter van de Programmaraad van het Energieakkoord Drechtsteden. ,,Ik heb die een keer aangehoord en ik kreeg bijna tranen in mijn ogen. Dat ik denk van joh: waar heb je het over.''

Wethouder Jan Nederveen geeft aan dat Hardinxveld verplicht is om een verduurzamingsplan op te stellen. ,,Dat gaat in gepast tempo'', laat hij weten. ,,Een plan opstellen is nog niet het uitvoeren.''

Tijdens de behandeling van de begroting werd ook gesproken over de verkeersstromen door Hardinxveld. Volgens de ChristenUnie zullen alle nieuwbouwplannen het huidige wegennet verder onder druk zetten. IJzerman wil dat er een ,,totaalvisie" komt voor het verkeer in het dorp. Hij kreeg steun van Van den Bout van de PvdA, die ook bij de plannen voor nieuwbouwlocatie IJzergieterij had gehoopt op een duidelijkere verkeersoplossing.

Timon van Zessen van het CDA was het daarmee eens. ,,Als fractie zitten we daar heel dicht op.'' Wel benadrukte hij dat met betrekking tot de IJzergieterij er op een gegeven moment stappen moeten worden gezet. Meerkerk pleitte ervoor om de IJzergieterij uit te sluiten als locatie voor een eventuele buitendijkse jachthaven. Zo wil hij voorkomen dat daar de verkeersdrukte in de toekomst verder toeneemt. Het zou voor de omwonenden ,,een heleboel helderheid geven'', stelt de SGP-fractievoorzitter, die de andere partijen daar niet in mee kreeg.

advertentie
advertentie