ANP Foto

In Hardinxveld-Giessendam 5,6% overstappers zorgverzekeraar

15 november 2019 om 08:11 Zorg

H'VELD-G'DAM Tot en met 31 december kun je weer wisselen van zorgverzekeraar. Vorig jaar deden 1,2 miljoen mensen dat, wat neerkomt op zeven procent van alle verzekerden. Sinds 2013 lag het 'overstappercentage' niet zo hoog, zo blijkt uit cijfers die zorgdatabureau Vektis eerder dit jaar publiceerde.

Nu het 'overstapcircus' weer begint, hebben we de cijfers over 2018/2019 op een rij gezet. Daarbij valt onder meer op dat Gorinchem met 6,8% overstappers tegen het landelijk gemiddelde aanzit. In 2017 ging het in Gorinchem overigens om 6,2% van de verzekerden; een lichte stijging dus.

In Hardinxveld-Giessendam waren er iets minder overstappers (5,6% in 2018 en 5,5% in 2017). Ook in Molenlanden was het vorig jaar 5,5%, terwijl in West Betuwe om 6,6% en in Altena om 6,1% van de verzekerden overstapten.

Landelijk gezien vielen de volgende cijfers op: Relatief de meeste overstappers vind je in de provincies Utrecht en Flevoland en in de wat grotere steden. Over het algemeen wonen hier relatief veel jonge mensen; het percentage overstappers ligt bij jongeren hoger dan bij mensen van boven de 45. In Zeeland, Friesland en in Zuid-Limburg ligt het percentage overstappers een stuk lager dan gemiddeld.Per gemeente bekeken valt op dat vooral op Urk (22,4 procent), in Zwolle en in Lelystad veel mensen voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Op Urk had dat te maken met het stoppen van een belangrijk collectief, in Zwolle en Lelystad kwam dat door een nieuwe aanbieder van de gemeentepolis.In de Zeeuwse gemeenten Sluis (2,6 procent) en Hulst stapten vorig jaar de minste mensen over.

Overstappers per gemeente

PREMIES NET BEKEND Uiterlijk dinsdag (12/11) moesten zorgverzekeraars hun premies voor 2020 bekend maken. Nu zij hebben laten weten hoe duur een verzekering gaat zijn, kunnen mensen deze onderling gaan vergelijken. Traditioneel begint daarmee het 'overstapseizoen'. Veruit de meeste mensen zijn verzekerd bij Achmea, VGZ, CZ of Menzis, maar de grote zorgverzekeraars leverden de afgelopen jaren steeds wat meer marktaandeel in.

Het bijbehorende rapport van Vektis vind je hier

Overigens blijkt uit de cijfers van Vektis dat lang niet iedereen van zorgverzekeraar overstapt. Volgens het zorgdatabureau is de helft van de mensen zelfs nog helemaal nooit van aanbieder gewisseld en deed ongeveer drie op de tien mensen dat tot dusver één keer. Slechts twee op de tien verzekerden deed dat vaker.

VAKER VRIJWILLIG EIGEN RISICO Verder valt op dat steeds meer mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit jaar deed 13,1 procent van de verzekerden dat, in 2013 ging het nog om 9,7 procent.

Tot uiterlijk 31 december is het mogelijk je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe polis af te sluiten.

Over de cijfers

In dit onderwerp vind je terug hoeveel procent van de verzekerden vorig jaar van zorgverzekeraar wisselde. Als je op de kaart op een gemeente klikt, dan zie je ook het percentage over 2017 terug.

In deze cijfers zijn alleen overstappers meegenomen die uit zichzelf zijn overgestapt. Verzekerden die via een overgang van een collectief contract naar een andere zorgverzekeraar overstapten, tellen voor deze cijfers niet mee.

De cijfers zijn gemeten op 1 januari van dit jaar en zijn weergegeven voor de gemeenten zoals die nu bestaan.

advertentie
advertentie