Onderzoek aansluiting Waterbus

27 februari 2018 om 11:34 lokaal

Volgende stap in onderzoek aansluiting Waterbus

H'VELD-G'DAM Uit de respons op de enquête onder inwoners blijkt brede steun voor een aanmeerplaats Waterbus in Hardinxveld-Giessendam. De SGP presenteerde op dinsdag 20 februari de uitkomsten van de enquête tijdens een rondvaart met de Waterbus. Aanwezig waren hierbij vertegenwoordigers van de regio Drechtsteden, de Waterbus, Aqualiner Advies, Nationaal Park de Biesbosch en de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Alle betrokkenen reageerden enthousiast en zijn bereid om de schouders eronder te zetten. Het gezamenlijk doel is om voor de zomer 2018 duidelijk te krijgen of en hoe de aansluiting van Hardinxveld-Giessendam op de Waterbus gerealiseerd kan worden.

In januari deed de SGP het voorstel om de mogelijkheid van een aanmeerplaats voor de Waterbus te onderzoeken. Hierop kreeg de partij veel positieve reacties en heeft, in samenspraak met de Waterbus, een enquête uitgezet om het draagvlak inzichtelijk te maken. Binnen drie weken vulden meer dan 400 inwoners een enquête in. Ruim 95% van de respondenten vindt een aanmeerplaats voor de Waterbus in Hardinxveld-Giessendam een uitstekend idee. SGP-raadslid Arie van den Berg: "Samen met de vele spontane reacties op straat, appjes en zelfs telefoontjes een prachtig resultaat. De respons onderstreept dat de Waterbus een aanwinst is voor ons dorp." Ruim 76% van de respondenten ziet de Waterbus als alternatief voor de auto (om files op de A15 en N3 te vermijden). Ten aanzien van het gebruik van de Waterbus worden vaak de volgende opties genoemd: woon-werkverkeer, studie, familiebezoek, shoppen en ontspanning. Bij de locaties valt op dat de meeste respondenten kiezen voor de aanmeerplaats Riveer en de Peulenstraat-Zuid/Nieuweweg.

Uit de reacties op de enquête zijn tevens een aantal aanbevelingen af te leiden, zoals het verbinden van de Waterbus met Riveer, zorg voor voldoende parkeerplaatsen bij de aanmeerplaats en aandachtspunt van duurzaamheid (elektrisch varen). Het zal duidelijk zijn dat hiervoor nadere afstemming nodig is met alle betrokken partijen omdat een en ander vastligt in een lopende dienstregeling. Overigens is flexibilisering van de dienstregeling, verbinden van Waterbus en Riveer en verduurzaming van verbindingen een wens die reeds breder leeft en op de agenda staat.

Naast raadsleden waren bij de presentatie aanwezig: wethouder Hans Tanis (Drechtstedenbestuur), wethouder Theo Boerman (Hardinxveld-Giessendam), Eric Schipper (algemeen directeur Waterbus), Gerbrand Schutten (Aqualiner Advies) en Gerard de Baaij (Nationaal Park Biesbosch). Vanuit de SGP worden daarnaast goede contacten onderhouden met Riveer en provincie Zuid-Holland, maar deze waren helaas beiden verhinderd bij de presentatie. De aanwezigen toonden allen hun enthousiasme over het voorstel en spraken de bereidheid uit om hier concreet mee aan de slag te gaan. Afgesproken is dat er op een aantal onderdelen nader onderzoek wordt verricht met als doel om voor de zomer duidelijk te krijgen of en hoe de aansluiting van Hardinxveld-Giessendam op de Waterbus gerealiseerd kan worden. Bekijk op onze website www.sgphg.nl de uitkomsten van de enquête en het bijbehorende filmpje.

advertentie
advertentie