HKC kwam wel dichterbij tot Nieuwerkerk, maar nooit op voorsprong
HKC kwam wel dichterbij tot Nieuwerkerk, maar nooit op voorsprong H. van Kekerix

HKC redt het niet tegen Nieuwerkerk

15 december 2019 om 11:42 Korfbal Deel je nieuws

De tweestrijd tussen HKC en Nieuwerkerk met als inzet een plek in de top van de Hoofdklasse heeft voor HKC niet gebracht wat men er van had verwacht. Na de overduidelijke 28-37 zege bij TOP Arnemuiden kon HKC de tweede positie op de ranglijst overnemen van de opponent, maar de Hardinxvelders kwamen net tekort. Na een 11-12 ruststand wist Nieuwerkerk met 22-23 cijfers een belangrijke overwinning bij te schrijven.

Nieuwerkerk bleek zich goed geprepareerd te hebben op de aanvalskracht die HKC normaliter ontwikkelt. Door terug te zakken in de verdediging kon HKC minder rebounds pakken dan gebruikelijk, waardoor de doelpogingen ook meer een geforceerd karakter hadden. Niettemin hielden de ploegen elkaar behoorlijk in evenwicht en in de eerste helft  was het verschil nooit groter dan één punt. Omdat de nadruk op het verdedigen lag, was het kwalitatief wel minder dan de voorgaande wedstrijden, maar de spanning vergoedde hierbij veel. Steeds nam Nieuwerkerk een voorsprong, maar HKC kwam steeds weer langszij en de rust kwam dan ook bij een logische 11-12 stand.

Na de pauze leek het tot 13-13 op een zelfde wijze door te gaan, maar toen wist de ploeg van Leon Simons en Jan van Essen uit te lopen naar 13-16 en was er voor het eerst een gaatje geslagen. Hierna kwam een fase dat Nieuwerkerk steeds een ruime voorsprong kon koesteren en de indruk ontstond dat HKC meer tegen zichzelf ging korfballen dan tegen de tegenstander. De coaches John Spek en André Kuipers probeerden hier verandering in te brengen door Eliza Roest en Danny den Dunnen van vak te laten wisselen, maar aanvankelijk maakte dat nog niet het verschil. Tot halverwege de tweede helft hield Nieuwerkerk het initiatief, maar bij een 15-19 stand kwam HKC toch meer opzetten en verkleinde de achterstand naar 17-19. Nieuwerkerk pareerde deze aanval van de BMN De Klerkploeg aanvankelijk goed en wist toch weer uit te lopen naar een ruimere marge en  met nog acht minuten te spelen de score  uit te bouwen naar 18-22. HKC wist de draad toch weer op te pakken en door treffers van Mark Klop en Mabel Havelaar kwam de spanning weer helemaal terug: 20-22. Toen Nadhie den Dunnen en Corné Troost vervolgens zorgden voor een gelijke 22-22 stand leek een verrassende ontknoping in de bomvolle sporthal Het Dok nog mogelijk. Met een minuut te spelen schoot Niels stuurstraat Nieuwerkerk van afstand echter naar een nieuwe voorsprong (22-23) en dat bleek ook beslissend te zijn. In de laatste HKC-aanval werden nog wel enkele kansen gecreëerd, maar de gelijkmaker leverde dat niet meer op. Dat zou ook niet terecht zijn geweest, want over de gehele wedstrijd verdiende Nieuwerkerk de overwinning.

Voor HKC scoorden: Mark Klop en Corné Troost (ieder 4), Carmen de Heer, Nadhie den Dunnen, Eliza Roest en Danny den Dunnen (ieder 3) en Mabel Havelaar (2)

A.s. zaterdag speelt HKC opnieuw in Het Dok, dan tegen Avanti/Post Makelaardij uit Pijnacker, aanvang 16.30 uur. Een wedstrijd die gewonnen moet worden om niet te ver achterop te raken.