5047698_229216_vel21drugspandwoninggesloten2.jpg
5047698_229216_vel21drugspandwoninggesloten2.jpg Politie

Burgemeester sluit woning aan de Tureluur na vondst drugs

17 december 2019 om 13:28 Misdaad

H'VELD-G'DAM Een woning aan de Tureluur in Hardinxveld-Giessendam is voor drie maanden gesloten op last van burgemeester Dirk Heijkoop.

Begin november werd in de woning een hennepkwekerij aangetroffen. Het gaat om een handelshoeveelheid hennep. De politie deed begin november een inval in de woning na een anonieme melding. Alle materialen die een relatie hadden met de hennepkwekerij zijn door de politie in beslag genomen en vernietigd.

Op basis van de Opiumwet sluit burgemeester Dirk Heijkoop de woning voor drie maanden. Met het sluiten van de woning wil de burgemeester een signaal afgeven dat het telen en verhandelen van drugs niet getolereerd wordt in het dorp. ,,Als gemeente willen we streng optreden tegen ongewenste activiteiten, zoals het onderhouden van een hennepkwekerij. Dit is strafbaar en tolereer ik absoluut niet in onze gemeente," aldus burgemeester Dirk Heijkoop.

De gemeente heeft onlangs een nieuw beleid (Wet Damocles) vastgesteld. Dit beleid geeft de gemeente handvatten om bij het aantreffen van verdovende middelen eenvoudiger en krachtiger op te treden. Eén van deze middelen is het sluiten van de woning voor een bepaalde tijd.

Het doel van de tijdelijke sluiting is om een einde te maken aan de bekendheid en het gebruik van de woning als drugspand. De ramen en deuren zijn afgesloten, de sloten vervangen en het pand is verzegeld. Op de woning is in opdracht van de burgemeester een brief en een poster aangebracht. Dit betekent dat niemand het pand meer mag betreden. Alleen personen die vanwege dringende redenen in de woning moeten zijn, mogen – nadat zij hier toestemming voor hebben gekregen – de woning betreden. Het verbreken van de zegel is strafbaar. Als omstanders zien dat de woning wordt gebruikt / betreden, wordt verzocht direct 112 te bellen.

Een hennepkwekerij, drugsopslag en/of drugshandel kost de samenleving veel geld en bezorgt de omgeving vaak overlast. Met name de naastgelegen woningen ondervinden hier ernstige hinder van. Voorbeelden zijn lekkages, schimmelvorming, stank, stroomstoringen, parkeeroverlast en verloedering van de buurt. Ook is de kans op kortsluiting, oververhitting, brand en explosies groot. Bovendien zit er meestal een crimineel netwerk achter, waardoor de veiligheid in de buurt wordt aangetast. Bewoners worden opgeroepen om, ook bij twijfel, een hennepkwekerij, drugslab of drugspand te melden.

advertentie
advertentie