Archieffoto ter illustratie
Archieffoto ter illustratie Jorrit de Haas/ZHZActueel

'Zorg voor goede verzekering brandweerlieden'

18 december 2019 om 07:45 Politiek

H'VELD-G'DAM De SGP wil weten hoe goed vrijwillige brandweerlieden in Hardinxveld zijn verzekerd. De partij maakt zich daarover zorgen na een uitzending van EenVandaag over het onderwerp. Uit die aflevering blijkt dat brandweervrijwilligers niet overal voldoende zijn verzekerd als hen wat overkomt.

door Ward den Besten

,,Als SGP-fractie hechten wij zeer aan een goede facilitering van onze vrijwillige brandweerlieden", schrijft SGP-raadslid Arie van den Berg aan het college. ,,Deze mensen nemen risico's met gevaar voor eigen leven en gezondheid om anderen te redden."
De SGP wil dat de gemeente pal achter de brandweervrijwilligers gaat staan en ervoor moet zorgen dat ze via de Veiligheidsregio goed zijn verzekerd. EenVandaag meldde begin deze maand dat tientallen brandweermannen niets kregen uitgekeerd na een ongeval tijdens hun dienst.

Vrijwillige brandweerlieden moeten apart worden verzekerd omdat ze geen werknemer zijn. Letsel dat ze tijdens hun werk oplopen wordt vaak alleen vergoed als dat direct is veroorzaakt door het werk dat ze als brandweerman doen. Bijvoorbeeld als ze brandwonden oplopen of gewond raken door een instortend huis. Maar ander letsel dat ze tijdens hun dienst oplopen, door bijvoorbeeld een herseninfarct of een hartstilstand, wordt veelal niet vergoed.
De SGP wil weten hoe dat in Hardinxveld is geregeld. De partij vraagt zich af of ,,brandweerlieden bij een oefening of daadwerkelijk optreden ook goed verzekerd zijn wanneer zij tijdens zo'n optreden lichamelijke klachten krijgen''. Als dat niet zo is, wil Van den Berg weten wat de Veiligheidsregio gaat doen om ervoor te zorgen dat ze wel voldoende verzekerd zijn.
Het college heeft laten weten na het kerstreces met een antwoord te komen.

De brandweer bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers: 19.000 vrijwilligers tegenover 5.000 beroepsbrandweerlieden. Maar de vrijwilligers worden niet goed verzekerd, zegt de Vakvereniging voor Brandweer Vrijwilligers. Tientallen vrijwilligers kregen niets uitgekeerd na een ernstig ongeval tijdens hun dienst.

advertentie
advertentie