Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Jongeren

18 december 2019 om 16:47 Opinie

Raadspraat

Jongeren

De decembermaand is best een drukke maand, na het Sinterklaasfeest hebben we ook het traditioneel (lichtjesfeest) Kerstmis. De fractie van de PvdA heeft deze maand tussen de feesten door een drukke agenda met overleggen, bijeenkomsten en vergaderingen betreffende politieke vraagstukken. Tijdens deze bijeenkomsten valt mij nadrukkelijk de afwezigheid van jongeren op. Het is algemeen bekend dat politiek jongeren weinig aanspreekt. Echter de keuzes die in de gemeenteraad worden gemaakt, gaan juist jongeren aan. Probeer in kleine gemeenten maar eens jonge raadsleden te vinden! Zo ook in ons mooie dorp, met alle respect, het zijn voornamelijk grijze muizen die zich met de politiek bezig houden….

Het is absoluut niet wenselijk dat jongeren bij de politiek ondervertegenwoordigd zijn. Voor jongeren is het overigens veel leuker en interessanter om politiek te bedrijven met jongeren in plaats van met grijze muizen. Toch willen de grijze muizen bij politieke vraagstukken die juist jongeren aangaan dolgraag bij betrekken. Omdat jongeren heel veel op sociaal media zitten kun je denken aan het opzetten van een internetpanel of facebookgroep begeleid door de gemeente. Ook een jongerenraad voor jongeren voor tussen de 12 en 17 jaar zou zeker niet verkeerd zijn en mogelijk kunnen daar ook de scholen bij betrokken worden. Dit zou naadloos aan kunnen sluiten bij het participatiebeleid.

Heeft u ideeën omtrent het betrekken van jongeren bij de politiek? Of behoor je tot de jongeren? Dan bent u/jij van harte welkom tijdens het maandelijks fractieoverleg in de leeskamer van het gemeentehuis. Wie weet levert dat toekomstige jonge raadsleden op die u en ons belang kunnen dienen. En rest mij om u namens de fractie van de PvdA een vrolijk kerstfeest en gezond 2020 toe te wensen.

Gert Maas, burgerlid PvdA

advertentie
advertentie