De burgemeester opent het toernooi.
De burgemeester opent het toernooi. Piet Trapman

Sneldamkampioenschap een sportieve strijd tussen jong en oud.

30 december 2019 om 08:17 Overig Deel je nieuws

Zaterdag 28 december mocht de plaatselijke damvereniging Denk en Zet gastheer zijn van het open provinciaal sneldamkampioenschap. Dit jaar was het namelijk voor de dertigste keer dat het jaarlijkse damtoernooi op de agenda stond. Om aan dit toernooi een extra glans te geven werd door de provinciale dambond het persoonlijk kampioenschap sneldammen en daarbij het plaatsingsrecht voor het NK sneldammen 2020 aan dit evenement verbonden.  Met uiteraard deelnemers uit de eigen provincie streden er ook deelnemers mee vanuit o.a. Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en zelfs  het in Duitsland woonachtige ex raadslid voor de PvdA Niek Verkaik die zijn familiebezoek combineerde om deel te nemen aan dit toernooi. Om tien uur was het eindelijk zover dat het startsein voor dit kampioenschap gegeven kon worden.

Burgemeester Dirk Heijkoop op verzoek van de organisatie aanwezig om de openingshandeling te verrichten, opende het toernooi na een korte speech door op het bord van de  provinciaal kampioen Wim Kalis de eerste zet te spelen. Als dank voor zijn verrichtingen werd de burgemeester een damspel overhandigd. Nadat deze opening werd verricht werden de klokken in werking gesteld en kon de strijd beginnen. 12 ronden sneldammen met voor elke deelnemer vijf minuten op de klok en vijf seconden per zet er bij, om de juiste strategie te bepalen en te proberen je tegenstander te verslaan. Met 42 deelnemers in de leeftijd variërend tussen de 7 en 76 jaar ontstond een sportieve strijd die door het gehanteerde spelsysteem jong en oud tegen over elkaar zette. Halverwege de dag tekende zich geenszins af welke deelnemers aanspraak konden gaan maken op de fel begeerde titels en duurde het tot de slotronde voordat bekend werd wie de beste sneldammers waren. Zes uur na de opening van het lustrum toernooi kon de uiteindelijke balans worden opgemaakt en konden de daarbij behorende prijzen worden uitgereikt.

Bij de welpen ging de titel naar Renate Vonk uit Hoog-Blokland. Dorpsgenoot Ezra Reinders was de sterkste bij de pupillen, terwijl mede dorpsgenoot Jorrit Roest de titel bij de aspiranten voor zich opeiste. In de categorie C ging de titel naar plaatsgenoot Henk Sterk voor Simon Rompa uit Dongen. Arjan Mourits uit Oud-Beierland was de sterkste dammer in de B categorie voor de Zeeuw Aart Slager. Bij de categorie A ging de titel naar Rik Verboon uit Noordeloos voor de plaatselijke favoriet Wim Kalis, die zijn titel dus niet kon verdedigen.

Dit toernooi mede mogelijk gemaakt door een subsidie bijdrage van Stuwkr8 was al met al een groot succes voor zowel de deelnemers als voor de organisatie.

Burgemeester Heijkoop houdt zijn toespraak.
advertentie
advertentie