Foto van de laatste thuiswedstrijd van HKC, ook tegen Avanti.
Foto van de laatste thuiswedstrijd van HKC, ook tegen Avanti. H. van Kekerix

Scherp HKC naar winst op Avanti/Post Makelaardij

12 januari 2020 om 11:30 Korfbal

H'VELD-G'DAM De eerste wedstrijd in 2020 betekende voor de korfballers van HKC de return van de laatste wedstrijd van 2019, namelijk de uitwedstrijd bij Avanti / Post Makelaardij in Pijnacker. Thuis werd net voor het kerstreces een overtuigende 33-26 overwinning geboekt en ook nu was de opdracht om geen punten te verspelen in de strijd om de play-offs. Voor Avanti was het zaak om punten te gaan vergaren om weg te geraken bij de onderste plaatsen, waarmee de belangen van dit duel getekend zijn. De sporthal De Viergang was goed gevuld, waarbij HKC met circa 125 meegereisde supporters qua aantal in de minderheid was maar qua volume veruit het meest van zich liet horen.

In de beginfase tastten de ploegen elkaar nog af, waarbij de score tot 3-3 gelijk opging, maar HKC vervolgens het eerste gaatje wist te slaan via een dubbelscore van de koelbloedige Eliza Roest: 3-5. Na een treffer van de thuisclub en een gemiste strafworp van HKC, liep de BMN De Klerkploeg vervolgens weg naar een ruimere marge van 4-8 na 12 minuten spelen. Vooral het scherpe verdedigen van de bezoekers bracht Avanti in deze fase in de problemen, wat enkele schotklokoverschrijdingen tot gevolg had en soms zat men daar dicht tegenaan, waardoor er geforceerd moest worden geschoten. Na een fase van over en weer scoren, wat leidde naar een tussenstand van 6-10, gaf HKC in de laatste tien minuten voor rust aanvallend meer gas en hield het verdedigend de zaken op orde. Mede door twee fraaie treffers van Danny den Dunnen werd de rust bereikt met een comfortabele 8-14 voorsprong voor de Boven-Hardinxvelders.

Na rust wist HKC via Mabel Havelaar wel als eerste te scoren, maar in de eerste tien minuten van de tweede helft bleef het verschil tussen de teams in tact door steeds over en weer te scoren:10-17. Vervolgens wist Avanti deze gezapige fase te doorbreken door in enkele minuten tijd terug te komen naar 13-17 waardoor HKC werd wakker geschud. Het antwoord was vervolgens fenomenaal want in een tijdsbestek van tachtig seconden wist de equipe van John Spek en André Kuipers viermaal te scoren en de wedstrijd al in een vroegtijdig stadium in het slot te gooien: 14-21. Daarna had HKC controle over de wedstrijd en legde men zich alleen nog maar toe op het safe uitspelen van de wedstrijd. In de slotfase kwam Stefan den Breejen nog in de ploeg voor Eliza Roest en werd Nadhie den Dunnen vervangen door Carmen de Heer. In eerste instantie werd het spel in de slotfase slordiger bij de zwart-witten en kon de thuisploeg dichterbij komen tot 21-24, maar in de slotminuut wist HKC de verhoudingen toch beter weer te geven door nog driemaal te scoren, met de karakteristieke treffer van Mark Klop in de ultieme slotseconde als apotheose: 21-27.

De Hardinxveldse doelpunten kwamen op naam van: Danny den Dunnen, Mark Klop en Corné Troost (ieder 5), Eliza Roest (4), Mabel Havelaar (3), Annelies Kop (2), en Nadhie den Dunnen, Veerle Havelaar en Stefan den Breejen (ieder 1).

Zaterdag speelt HKC in thuishal Het Dok tegen AW/DTV, waartegen in Amsterdam bij de seizoenopening een zekere overwinning werd verspeeld en een 29-29 remise werd behaald. Voor HKC wederom de taak om de punten in eigen huis te houden om daarmee AW/DTV ook op enige afstand te houden en zelf in de top mee te blijven draaien. Aanvang 16.30 uur. Dit duel wordt voorafgegaan door de topper tussen HKC 2 en Oranje Wit 3, aanvang 14.55 uur.