Afbeelding
Theo van Dam - Culemborg

'Aanpak vuurwerk is aan Den Haag'

29 januari 2020 om 09:06 Politiek

H'VELD-G'DAM Maatregelen tegen vuurwerkoverlast moeten vooral vanuit Den Haag komen. Dat vindt een meerderheid van de Hardinxveldse raad die donderdag een motie van de PvdA behandelde. Daarin werd opgeroepen om lokaal meer werk te maken van het terugdringen van vuurwerkoverlast. Het voorstel kreeg alleen steun van het CDA.

door Ward den Besten

Dat vuurwerkoverlast moet worden tegengegaan, zijn alle partijen het over eens. Maar de manier waarop dat moet gebeuren en wie dat moet doen, was onderwerp van discussie. PvdA-raadslid Liny de Jager wil dat het college in samenwerking met omliggende gemeenten met extra initiatieven komt. Volgens haar is de huidige viering van de jaarwisseling niet meer van deze tijd. ,,Soms waan je je in oorlogsgebied", laat ze de raad weten en noemt als voorbeeld het bekogelen van hulpverleners.

De Jager hekelt vooral dat vuurwerk vroegtijdig wordt afgestoken en in november de knallen al te horen zijn. ,,Huisdieren krijgen een ontzettende hekel aan die maanden. Er moet een signaal uitgaan dat dit niet kan. Dat wij vinden: dit gaat niet goed." Het CDA voegt eraan toe dat veel ouderen zich op oudjaarsdag ,,ongemakkelijk voelen''.

SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk vindt dat eerst een besluit door de overheid afgewacht moet worden. In Den Haag neemt de roep om een verbod op knalvuurwerk en pijlen toe. En als zo'n verbod er komt, moet volgens Meerkerk daar streng op worden toegezien. ,,Zorg dat een enorme politiemacht op de been is. Het is een kwestie van zero tolerance.''

Ook Robert Philippo van D66/PHILIPPO vindt dat de landelijke overheid eerst aan zet is. Volgens Dick Fijnekam van de TAB is de overlast in Hardinxveld dit keer beperkt gebleven. ,,In Hardinxveld was het geenszins een oorlogsgebied en de jeugd heeft zich keurig gedragen", stelt hij. Fijnekam prijst daarvoor het feest in de Wielewaal.

Cor van Vliet van de ChristenUnie is het met De Jager eens dat er een probleem is rond het vuurwerkgebruik, maar hij wijst erop dat het handhaven ingewikkeld is. Als oorzaak van de overlast noemt hij ook drank en drugs. Volgens hem is een landelijk vuurwerkverbod de beste oplossing.

Burgemeester Dirk Heijkoop geeft aan dat de schade afgelopen jaarwisseling in Hardinxveld is meegevallen. Ook zijn er geen hulpverleners bekogeld. Hij wil zich wel aansluiten bij lopende initiatieven richting Den Haag, maar zegt niet met eigen initiatieven te komen. Ook omdat lokaal de middelen beperkt zijn.

advertentie
advertentie