Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Coronavirus

4 maart 2020 om 11:31 Column

Het nieuws wordt de afgelopen weken beheerst door het coronavirus. In december 2019 dook dit virus op in Wuhan in China. Ondertussen wordt meer en meer duidelijk dat het virus heel de wereld over gaat. Ik vind het lastig om de ernst van de situatie goed te duiden. In China sterven er bijvoorbeeld elke dag meer mensen in het verkeer, dan dat er op één dag aan het coronavirus zijn overleden. Aan het griepvirus overlijden er ook in Nederland elk jaar mensen, maar dit virus beheerst niet ons nieuws. Ik denk dat het goed is dat we het virus serieus nemen. We mogen ons in Nederland gezegend weten met de gezondheidszorg die we hebben. De dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid, onze (huis)artsen en verpleegkundigen staan klaar wanneer het virus ook in onze contreien opduikt.

Ik denk dat veel van de aandacht het gevolg is van het gegeven dat er nog geen behandeling is voor het virus. Op heel veel ziekten heeft de medische wetenschap een antwoord gevonden. Zo zijn er vaccins ontwikkeld tegen bijvoorbeeld de bof, mazzelen en rode hond. Deze (en andere) ziekten zijn daardoor in Nederland nagenoeg verdwenen. In Hardinxveld-Giessendam is de vaccinatiegraad ongeveer 80%. Dit ligt ver onder het gewenste minimale percentage van 95%.

Door te vaccineren bescherm je je kind tegen nare, zelfs dodelijke ziekten. Bovendien zorg je zo indirect voor de bescherming van andere jonge kinderen die nog geen vaccinaties hebben gehad. Goed om dit te overwegen wanneer u binnenkort een oproep ontvangt van Jong JGZ voor de inenting van uw kind en u de afweging moet maken of u uw kind wel, of niet laat vaccineren.

Juist in de lijdensweken doet dit alles mij beseffen dat wij het leven niet in de hand hebben, maar dat we het krijgen van God. In de lijdensweken herdenk ik wat het Jezus gekost heeft om ons deelgenoot te maken aan het Leven!

Cor van Vliet
Fractievoorzitter ChristenUnie

.

advertentie
advertentie