Burgemeester Dirk Heijkoop met het tegeltableau.
Burgemeester Dirk Heijkoop met het tegeltableau. voedseltochten

Reconstructie voedseltochten

5 maart 2020 om 07:34 Historie

H'VELD-G'DAM Toen onze omgeving vijfenzeventig jaar terug bevrijd was, waren de problemen nog niet voorbij. Voedsel en brandstof waren op. Dominee van der Poel voer, zowel voor als na de bevrijding, naar gebieden aan de overzijde van de rivier om eten te zoeken voor de hongerende bevolking van de Alblasserwaard. Op 19 mei worden de tochten nagebootst door schoolkinderen. De lading is bestemd voor de voedselbanken in Hardinxveld-Giessendam en Geertruidenberg.

door Suzanne Heikoop

In de oorlog was de dominee er al druk mee. Samen met ouderling L. Dubbeldam, die schipper was, en diaken A. Trapman voer hij meerdere keren naar het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard om tarwe, gerst, aardappelen en andere levensmiddelen te halen voor de hongerende inwoners van Giessendam en Neder-Hardinxveld. Dat deden ze namens een interkerkelijk comité. De tochten waren levensgevaarlijk, want ze werden vaak beschoten. Toch wist de dominee dat hen niets zou overkomen, want God was met hen.

Net na de bevrijding, in mei 1945, werd er weer een tocht gepland. Vanuit Hardinxveld voer de dominee naar Geertruidenberg, waar ze met een auto verder gingen naar Tilburg, Daar vond hij twintig ton graag en tien ton gerst. Omdat er in de Alblasserwaard geen brandstof was om te bakken, vroeg hij hulp aan de burgemeester van Geertruidenberg. Die zette zijn bakkers aan het werk. Het schip kwam terug met 13.000 broden. Als dank voor de hulp van Geertruidenberg, schonken de gemeenten Giessendam en Hardinxveld in december 1945 een tegeltableau.

Dat tegeltableau werd al snel onderwerp van gesprek, toen de Hardinxveld-Giessendamse burgemeester zijn waarnemende collega van Geertruidenberg tegenkwam. ,,Dirk Heijkoop wilde iets met het verhaal en zocht wat mensen die er iets mee wilden doen en vanuit daar ontstond een plaatselijk comité", vertellen Dick de Jong, Arie van Noordenne en Peter van Wijngaarden van de speciaal opgerichte Stichting 75 jaar vrijheid Hardinxveld-Giessendam. ,,Het verhaal sprak ook ons aan en het idee ontstond om de voedseltochten te reconstrueren."

Op 19 mei vaart daarom een soortgelijk vrachtscheepje van Boven-Hardinxveld naar Geertruidenberg. Er vaart ook een schip de andere kant op. Schoolkinderen uit beide plaatsen verzamelen levensmiddelen in de periode voor de tocht, volgens een lijst die is aangedragen door de voedselbanken. Deze spullen worden in dozen verpakt en op 19 mei door oude legerauto's van Het Groene Virus naar de haven gebracht. Met hulp van schoolkinderen wordt de vracht aan boord van het M.S. Allegonda geladen. In Geertruidenberg doen ze hetzelfde. De schepen, onder andere bemand door de burgemeesters, gaan varen. Ze passeren elkaar ergens rond het Steurgat en bezorgen de vracht, na een korte ceremonie, in de andere plaats. Daar wordt het weer door schoolkinderen uitgeladen en naar de voedselbank gebracht."

Om de tochten en overige activiteiten (waarover in volgende Kompas-edities wordt geschreven) mogelijk te maken, zoekt de stichting nog (financiële) hulp. Meer informatie is te verkrijgen via hagi75jaarvrijheid@hotmail.com

Afbeelding
advertentie
advertentie