Afbeelding
Jorrit de Haas/ZHZActueel

Vrijwilligers brandweer niet goed verzekerd

4 maart 2020 om 07:46 Overig

H'VELD-G'DAM Lokale brandweervrijwilligers zijn niet voor alle ongelukken die tijdens hun dienst gebeuren goed verzekerd. Dat antwoordt het Hardinxveldse college op vragen van de SGP. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, de werkgever van de brandweerlieden uit de regio, is met veiligheidsregio's in overleg over de aanspraken die ze kunnen maken na een ongeval.

door Ward den Besten

De SGP had vragen gesteld over de verzekering van de vrijwillige brandweer na een uitzending van EenVandaag over het onderwerp. Uit die aflevering blijkt dat brandweervrijwilligers niet overal voldoende voor zijn verzekerd als hen wat overkomt.

Het college laat aan de SGP weten dat Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zich herkent ,,in het beeld dat de verzekering niet altijd dekking biedt''. Dit kan volgens de gemeente leiden tot ,,ongewenste uitkomsten''. ,,Om die reden beraden de veiligheidsregio's zich nu al landelijk om te komen tot een voorstel over aanspraken van medewerkers na een ongeval. De veiligheidsregio's verwachten in het voorjaar met een voorstel hiervoor te komen.''

EenVandaag meldde begin december dat landelijk tientallen brandweervrijwilligers niets kregen uitgekeerd na een ongeval tijdens hun dienst. Letsel dat ze tijdens hun werkzaamheden oplopen wordt vaak alleen vergoed als dat direct is veroorzaakt door het werk dat ze als brandweerman doen. Bijvoorbeeld als ze brandwonden oplopen of gewond raken door een instortend huis. Maar ander letsel dat ze tijdens hun dienst oplopen, door bijvoorbeeld een herseninfarct of een hartstilstand, wordt veelal niet vergoed.

De SGP wilde daarop weten hoe dat in Hardinxveld is geregeld. De partij vindt dat de gemeente pal achter de brandweervrijwilligers moet gaan staan. ,,Als SGP-fractie hechten wij zeer aan een goede facilitering van onze vrijwillige brandweerlieden", schreef SGP-raadslid Arie van den Berg aan het college. ,,Deze mensen nemen risico's met gevaar voor eigen leven om anderen te redden."

advertentie
advertentie