Het zwembad vroeger.
Het zwembad vroeger. Privé

Zwembad de Doetsekom bestaat 50 jaar

8 maart 2020 om 07:36 Recreatie

GIESSENBURG Zwembad de Doetsekom in Giessenburg bestaat dit jaar 50 jaar. Het buitenzwembad is nog steeds wat het vroeger ook al was: een zwembad door en voor bewoners, met een sociale en regionale functie.

door Eline Lohman

De Doetsekom begon als een klein zwembad, waar later een gedeelte aangebouwd is zodat het groter werd, vertelt Kees Commijs. Hij is speciaal aangetrokken door het bestuur van de Stichting Zwembad Doetse Kom om het zwembad 'te laten draaien zoals het moet', zoals Kees het zelf verwoordt. ,,Het zwembad is destijds ontstaan door een samenwerking van bewoners uit onder meer Giessenburg. Zij hebben geld opgehaald om het zwembad te realiseren in hun dorp. Er was echt behoefte aan een zwembad."

FUNCTIE NEEMT TOE Nog steeds, merkt Kees. ,,Kijk maar naar vorig jaar, toen het 40 graden was. De mensen snakten toen naar een buitenbad. En dat zal zo blijven, want de zomers lijken steeds warmer te worden. We merken dat de functie van de Doetsekom toeneemt. Er komen niet alleen mensen uit Giessenburg, maar ook uit omliggende plaatsen als Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht. Juist veel mensen uit de regio komen naar ons toe, omdat er wat zwembaden in de regio verdwenen zijn door de jaren heen." Kees denkt dat ook het recreatieterrein dat bij de Doetsekom zit, meespeelt. ,,Daardoor kan je een nog groter publiek bedienen. We zijn 22 weken per jaar open en in die weken moet het gebeuren. Dat is toch altijd spannend, voor een buitenbad. Vorig jaar hebben we 35.000 bezoekers getrokken. Mijn wens is dat dit aantal nog verder stijgt. Maar dat moet lukken, want we krijgen straks een heus verenigingsgebouw erbij, waarvan nu de eerste paal geslagen wordt. Daar wordt bijvoorbeeld muziekles gegeven en we hopen dat mensen die daar gebruik van gaan maken, ook kennismaken met het zwembad en misschien wel komen zwemmen."

STIJGENDE LIJN In het verleden kwamen er meer mensen naar de Doetsekom: 60.000 tot 70.000 per jaar. Maar dat het aantal vandaag de dag minder is, kan Kees wel verklaren. ,,Vroeger was een zwembadbezoek echt een gezinsuitje. Nu hebben mensen meer vrijetijdsbestedingen om uit te kiezen. Ik hoop dat we op de 50.000 per jaar uit gaan komen. We zitten al in een stijgende lijn. Dat komt onder meer door de activiteiten die we aanbieden, zoals de Doetse Triatlon en de Zwemvierdaagse. We willen meer dan alleen een zwembad zijn: we willen beleving creëren. Zodat er meer sociale contacten ontstaan. Het zwembad was een sociaal iets en dat vergeten we niet – we blijven ons verdiepen in dat sociale DNA. Heel belangrijk om dit in je achterhoofd te houden als stichting. Dat sociale komt ook terug in de aandacht voor onze vrijwilligers. Die zijn zo belangrijk binnen de stichting. Neem alleen al het groenonderhoud: dat is heel veel werk en dan zijn we blij dat we mensen hebben die dit belangeloos op zich willen nemen."

Vorig jaar vond er een belangrijk moment plaats bij de Doetsekom. Toen werd het namelijk ook officieel een wedstrijdzwembad. De meeste buitenbaden beslaan 25 meter, maar de Doetsekom telt een bad van 50 meter. Kees: ,,Dat is vrij uniek. Hierdoor komen er nu ook verenigingen bij ons trainen. Dat is een mooie aanvulling op de zwemmers die we al hebben. We zien dat de Doetsekom leeft. We zijn 50 jaar jong en niet 50 jaar oud! We gaan een mooie toekomst tegemoet."

Op 18 april is de seizoensaftrap. Op 3 juli volgt een feestavond vanwege het jubileum, op de laatste avond van de Zwemvierdaagse die in samenwerking met GIGA Molenlanden gehouden wordt.

De Doetsekom begon als een klein zwembad. Foto: privé.
advertentie
advertentie