Doorbraak van Marijn Bakema.
Doorbraak van Marijn Bakema. Wim van de Pijl

Vriendenschaar komt tekort

8 maart 2020 om 20:50 Korfbal

H'VELD-G'DAM Tegenstander Swift, dat Vriendenschaar in december thuis de grootste nederlaag in jaren had bezorgd (32-9), moest zaterdag in sporthal De Wielewaal winnen om mee te blijven doen in de strijd om de bovenste plaats. Vriendenschaar, dat graag revanche wilde nemen voor die desastreuze uitwedstrijd, had de punten nodig om van de onderste plaatsen weg te blijven. Op voorhand dus een mooi affiche voor een leuk korfbalgevecht, waarin Vriendenschaar echter tekort kwam om de ploeg uit Middelburg puntverlies te bezorgen.

Het duurde even voor de wedstrijd op gang kwam, na de snelle 1-0 van Jorrit Muilwijk duurde het tot de achtste minuut voor het volgende korfpunt viel. Vriendenschaar had het verdedigend goed op de rit staan en was ook aanvallend in het eerste gedeelte van de wedstrijd gelijkwaardig aan de over het algemeen gemakkelijk scorende Zeeuwen. Na de 2-0 van Julian Voorwinde uit een strafworp werd het 3-3, maar daarna liep het CABholland-team binnen 2 minuten uit naar 6-3 door een prima vrije bal van Krista van Hunnik en rake schoten van Anne Timmer en de uitstekend op dreef zijnde Jorrit Muilwijk, die zich kort daarna echter blesseerde en niet meer verder kon spelen. Een streep door de rekening voor trainer Jorrith Ekelmans die zijn tactisch plan dat in het 1e kwartier goed had gewerkt, kon vergeten. Peter Visscher kwam in het veld, maar dat is een ander soort speler als Muilwijk, waardoor in dat vak niet alleen het aanvalsspel moest worden aangepast maar er ook verdedigend wat veranderde. Swift kwam daardoor terug, met 4 treffers binnen enkele minuten werd het 6-7. Celine van Meeteren maakte gelijk, maar het werd direct weer 7-8. Krista van Hunnik, die prachtige duels uitvocht met de Zeeuwse topdame Naomi Zuidweg, nivelleerde weer, waarna de thuisploeg door een slim balletje onder de korf van Julian Voorwinde toch weer een voorsprong nam. In de slotfase was het toch Swift dat met 3 damesscores voor de tweepuntsvoorsprong bij rust zorgde : 9-11.

In de tweede helft kon Vriendenschaar het niveau uit de eerste helft niet meer volhouden. Swift trok de wedstrijd naar zich toe en had binnen 5 minuten de voorsprong al vergroot naar 9-14. De groenhemden probeerden wel terug te komen , maar konden het gat niet gedicht krijgen. Na de 15-19 halverwege de tweede helft gaven Marijn Bakema en Christian Brouwer hun ploeg weer hoop met 2 rake schoten ( 17-19), maar met 3 korfpunten op rij liepen de Middelburgers weer uit naar 17-22 .In de slotfase kwam de van een blessure terugkomende Milou Klijn nog in de ploeg en zorgde met een raak schot voor de eindstand van 18-23 . Door deze nederlaag en de overwinning van HKV/Ons Eibernest is laatstgenoemde nu op één punt van de Hardinxvelders gekomen en volgt er nog een spannend slot van de zaalcompetitie waarin Vriendenschaar het gevecht tegen degradatie moet aangaan en 2 ploegen onder zich zal moeten houden. Komende zaterdag moet daarbij gewonnen worden van rodelantaarndrager VEO . De wedstrijd in sporthal Essesteyn in Voorburg begint om 17.35 uur.