Afbeelding
Walter Leendertse

Duizend speldenprikken geeft kippenvel

10 maart 2020 om 13:21 Kunst

H'VELD-G'DAM Afgelopen donderdag is in museum de Koperen Knop de nieuwe expositie Duizend speldenprikken geopend. De expositie laat werken zien van de acht leden van de textielkunstgroep 'StiQS'.

door Walter Leendertse

De expositie werd geopend door StiQS-lid Marga Lansink. In haar openingsspeech vertelde ze over het ontstaan van de textielgroep. ,,StiQS is opgericht door een aantal vrouwen die samen de kadercursus "Quilten Speciaal" volgden in Utrecht, vandaar ook onze naam: StiQS van stikken, een belangrijke handwerktechniek en de laatste twee letters in hoofdletters als afkorting van de cursus waar we elkaar hebben leren kennen" Na het volgen van de cursus wilden de vrouwen graag als textielkunstgroep verder om elkaar te inspireren en textielkunst onder de aandacht te brengen. Volgens Lansink heeft textielkunst bij sommige mensen een wat stoffig imago ,,Wij proberen met vernieuwende technieken en materialen dat vooroordeel weg te nemen"
Dat laatste is zeker gelukt. Een van de weinige dingen die verwijst naar het traditionele handwerken zijn de wandkleden waarin quilttechnieken zijn gebruikt, echter dat is dan weer zo geraffineerd gedaan en met gebruik van niet-traditionele materialen dat het zeker niet ouderwets of gedateerd overkomt. Wat zeker in het oog springt zijn de soms fragiele ruimtelijke werken die met textiel of textiele technieken zijn gemaakt. De leden van de groep exposeren voor een gedeelte werk uit hun soms uitgebreide repertoire, maar gingen speciaal voor deze expositie op hun eigen manier aan de gang met het thema 'Duizend speldenprikken'. Dit resulteert in een uiteenlopende verrassende expositie. Waar sommige letterlijk spelden in hun werk verwerkten, zijn anderen vooral figuurlijk aan de slag gegaan met het thema en hebben bijvoorbeeld een maatschappelijk probleem of een heftig Bijbelverhaal als speldenprik genomen.
De expositie 'Duizend speldenprikken' geeft letterlijk kippenvel door zijn veelzijdigheid, zijn raffinement en door de kennis, kunde en creativiteit van de StiQS-leden. De expositie is nog te zien tot en met 18 april in museum de Koperen Knop Binnendams 6 in Hardinxveld-Giessendam.

Afbeelding
advertentie
advertentie