Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

''Tegel eruit, plant of boom erin"

18 maart 2020 om 09:44 Column

De lente hangt weer in de lucht. Veel gemeenten zijn in het kader van duurzaamheid bezig met het verwijderen van onnodige grote steenoppervlakten. Daarvoor in de plaats komen struiken en bomen. Dit wordt ook wel ''steenbreek'' genoemd. Straten en pleinen knappen hierdoor op.

Wist u dat Hardinxveld-Giessendam in de top 5 van gemeenten met de minste bomen in de bebouwde kom staat? Onverharde tuinen en openbare ruimten met voldoende struiken en bomen meer regenwater opvangen, waardoor minder water in het riool komt? De kosten van onderhoud aan riolering dalen door vergroening van de openbare ruimten? Tenslotte: een groene omgeving bijdraagt aan meer natuurlijke schaduw (bij tropische dagen handig) en meer welzijn?

De gemeente heeft u als inwoner hard nodig bij steenbreek. Gemiddeld 40 procent van stedelijke oppervlakte is in bezit van particulieren, scholen en maatschappelijke instellingen. U heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van het toepassen van de hoeveelheid verhard oppervlak in uw tuin.

Ook de gemeente heeft een verantwoordelijkheid. Binnenkort (onder voorbehoud) is er in de raad het debat over duurzaamheid. Het CDA komt dan met een eigen voorstel waarbij de gemeente het goede voorbeeld dient te geven. Bijvoorbeeld door bij herinrichtingsprojecten te kiezen voor meer groen in de openbare ruimte en minder stenen.

In onze gemeente dient zoveel mogelijk groen bewaard te blijven en onnodige verharding vervangen te worden door groen. De recente aanplant door de Buurt Bestuurt bij de afvalcontainers bij de Hoogvliet is hier een mooi voorbeeld van. Ook u kunt als trotse tuinbezitter ook op kleine schaal werken aan klimaatverandering door bijvoorbeeld een knotwilg te poten in uw tuin. Deze slurpt regenwater op en past heel goed in het landschap! Past goed bij de jaarlijkse Boomfeestdag in maart.

Timon van Zessen

CDA raadslid

advertentie
advertentie