Afbeelding
Archief BDUmedia

'Communicatie houtstook moet beter'

19 maart 2020 om 12:22 Politiek

H'VELD-G'DAM De gemeente doet te weinig om inwoners te informeren over de gezondheidsrisico's van stoken in een open haard of houtkachel.

door Ward den Besten

Dat stelt de PvdA die vorig jaar met een motie het college opriep daar juist werk van te maken. Volgens de PvdA is er ,,weinig of geen communicatie'' geweest over de gevolgen van houtstook zoals luchtverontreiniging.

In de motie, die in mei unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad, wordt het college opgeroepen om ,,via de gebruikelijke communicatiekanalen regelmatig te blijven communiceren over de gevolgen van houtstook voor de luchtkwaliteit, de gezondheid en de overlast voor de omgeving, en zo het ontmoedigen van het stoken van hout te vergroten''. Ook is het college gevraagd het melden van houtstookoverlast te vergemakkelijken.

Dat is niet gebeurd, stelt de PvdA. De partij geeft aan dat er weliswaar tips over houtstook op de website van de gemeente zijn geplaatst, maar dat het daarbij is gebleven. Vooral voor degenen die rookoverlast willen melden ,,is er zo goed als niets veranderd''. ,,Wat menigeen die ernstige overlast ondervindt wanhopig maakt, omdat zij ernstige hinder ondervinden van de houtrook en de gevolgen van het inademen van houtrook.''

De sociaaldemocraten willen dat er voor melders duidelijke stappen op de website komen over hoe te handelen. Want nu worden zij vaak doorverwezen naar de politie, stelt de PvdA, ,,wat vervolgens weinig oplevert''.

De partij wil dat er verder een ontmoedigingsbeleid komt en wijst ook op het Schone Lucht Akkoord dat minister Stientje van Veldhoven van Milieu begin dit jaar lanceerde. Het akkoord is door tientallen gemeenten en provincies ondertekend, maar niet door Hardinxveld. In het Schone Lucht Akkoord staat een aantal ideeën om de lucht in Nederland schoner te maken. De PvdA vraagt het college toch te kijken naar een van de proefprojecten uit het akkoord met betrekking tot nieuwbouw.

advertentie
advertentie