Matthijs de Jong (35) en Piet Kramp (60) wonen allebei al meer dan tien jaar in de wijk Baanhoek-West in Sliedrecht.
Matthijs de Jong (35) en Piet Kramp (60) wonen allebei al meer dan tien jaar in de wijk Baanhoek-West in Sliedrecht. Eline Lohman

'Wij zorgen voor verbinding in de wijk'

25 maart 2020 om 07:32 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Matthijs de Jong (35) en Piet Kramp (60) wonen allebei al meer dan tien jaar in de wijk Baanhoek-West in Sliedrecht. De buren, die allebei op de Rondo wonen, vertellen door middel van stellingen meer over de vereniging, de wijk en over zichzelf.
 
door Eline Lohman
 
Baanhoek-West is levendiger geworden sinds de buurtvereniging er is.
Matthijs: ,,De wijk is al levendig van zichzelf, doordat er veel jonge mensen wonen. Maar er werd weinig gedaan. Het begon allemaal toen het Nederlands elftal in 2016 speelde en we met elkaar een pleinfeest hebben gehouden met een barbecue. Daarna ontstond het idee voor een buurtvereniging."
Piet: ,,Een buurtvereniging klinkt wat ouderwets, maar we hebben gewoon de stoute schoenen aangetrokken en zijn het gaan proberen. We hebben wel eerst gepolst of er belangstelling voor zou zijn. Anders hoef je zoiets ook niet op te richten. Op 8 september 2016 was het zover. Daarna is alles in een stroomversnelling terechtgekomen. Er werd een bestuur gevormd, er waren allerlei ideeën voor activiteiten en we hebben een uitvalsbasis gekregen in de Anne de Vries school in de wijk. Daar houden we bijeenkomsten. Wij brengen mensen bij elkaar, dus ik denk wel dat de wijk levendiger is geworden. We houden bijvoorbeeld een pubquiz, een rommelmarkt, een kinderdisco, een bingo, een paasactie en we doen mee aan Sint Maarten."
 
We zien de sociale contacten in de wijk groeien.
Matthijs: ,,Ja. Kinderen zoeken elkaar op in de wijk en gaan sneller met elkaar om. Daardoor ontmoeten ouders elkaar ook sneller en gemakkelijker. Zelf hebben Piet en ik ook veel meer contacten door de buurtvereniging. We worden op straat eerder aangesproken dan eerst. Ik kom uit Gorinchem en merk dat het hier veel kleinschaliger is. Ik moest wel wennen aan de mensen die langskomen bij je thuis, maar het was een mooie manier om erin te rollen bij de buurtvereniging."
Piet: ,,Ik ken ook veel mensen, omdat ik een echte Sliedrechter ben. Ik maak altijd een praatje met mensen. Ik stap op iedereen af, ook al ken ik iemand niet. De mensen bijten niet! Stel je gewoon even voor aan elkaar, dat is niet moeilijk, lijkt me. Bij mij is er altijd reuring. Ga ik eind van het jaar oliebollen bakken in mijn schuur, dan heb ik zelf geen oliebollen omdat de kinderen uit de wijk ze volop komen halen. Prachtig, toch? Wij zorgen voor verbinding in de wijk."
 
Een wijk kan niet zonder een buurtvereniging.
Piet: ,,Daarop zeg ik volmondig ja. Want daardoor komen er dus meer sociale contacten in een wijk. Sliedrecht is sowieso een hechte gemeenschap. Het is echt ons kent ons. In onze wijk heb je verder geen verenigingsleven en ook is er geen supermarkt, dus de mensen kunnen contacten opdoen door de activiteiten van de buurtvereniging te bezoeken."
Matthijs: ,,Ik denk dat een wijk wel zonder buurtvereniging kan, maar het is handiger als er wel een is. Ook voor de contacten met de gemeente."
 
Er zouden meer mensen betrokken moeten zijn bij Buurtvereniging Baanhoek-West.
Piet: ,,Het is heel moeilijk om mensen te bewegen om mee te helpen om iets te organiseren. Ze zijn allemaal heel enthousiast als je ergens mee komt, maar meehelpen gebeurt helaas niet zo heel snel – het zijn vaak dezelfden die iets oppakken. Hetzelfde geldt voor het bestuur: we zouden meer bestuursleden willen hebben, want er is er eentje afgevallen, maar dit blijkt moeilijk zoeken te zijn."
Matthijs: ,,Dat heb ik afgelopen jaar zelf meegemaakt. Ik ben ziek geweest en toen merkte ik dat er weinig mensen zijn die mijn werkzaamheden voor de buurtvereniging over konden of wilden nemen."
Piet: ,,Terwijl het zo leuk is om je in te zetten voor  de vereniging! Zeker als je ziet dat mensen het naar hun zin hebben. Matthijs en ik vullen elkaar goed aan: hij is een kei met computers en ik ben meer van de sociale contacten leggen. Ik schaam me nooit. De burgemeester woont hierachter en daar stap ik ook zo op af. Ik ben trots op onze burgemeester, omdat hij zoveel betrokkenheid toont. Met ons eerste pleinfeest kwam hij al gelijk. Dat is toch geweldig?"
 
Het verkeer is het grootste aandachtspunt in de wijk.
Piet: ,,Jazeker. Vooral doordat zoveel mensen te hard rijden."
Matthijs: ,,Elke ochtend is het een drama om de wijk uit te komen. Er staan ook overal bouwbusjes, omdat de wijk nog volop in ontwikkeling is. In 2019 hebben we een actie gehouden waarbij ook de politie betrokken was. Kinderen hebben bestuurders gewezen op te hard rijden. Dat is ingeslagen als een bom – de actie heeft succes gehad. Hoewel er altijd mensen zijn die zich er niet aan houden, maar dat hou je altijd. Mensen lijken er in ieder geval over na te denken en dat is al winst."

Ze zien de sociale contacten in de wijk groeien.
advertentie
advertentie