De geschiedenis van de markt in Hardinxveld-Giessendam gaat terug tot begin jaren '60.
De geschiedenis van de markt in Hardinxveld-Giessendam gaat terug tot begin jaren '60. Historische vereniging Hardinxveld

Ruim zestig jaar markt in Hardinxveld

28 maart 2020 om 07:34 Maatschappelijk

H'VELD-G'DAM Vorig weekend was er door het coronavirus geen markt in Hardinxveld-Giessendam. Afgelopen weekend mochten de kramen weer aan de Houweningeweer staan, maar wel met de nodige maatregelen. Door deze maatregelen stonden de marktkramen afgelopen zaterdag niet alleen aan de Houweningeweer, maar ook aan de Cornelisweer en op het Raadhuisplein. Op deze manier is er meer afstand gecreëerd en kon er veilig en rustig worden gewinkeld.

De markt in Hardinxveld-Giessendam gaat een hele tijd terug. Peter van Wijngaarden van de Historische Vereniging is in de geschiedenis gedoken. ,,De Historische vereniging had eigenlijk helemaal niets over de markt", laat hij weten. ,,Maar de gemeente heeft een heel mooi historische overzicht opgesteld en daarvan zijn we een stuk wijzer geworden."

De geschiedenis van de markt in Hardinxveld-Giessendam gaat terug tot begin jaren '60. Voormalig fruithandelaar Teus Bongen weet daar veel meer over te vertellen: ,,De markt is ruim 60 jaar geleden begonnen in de Molenstraat. Voor het gebouw van de bank. Ons oude huis stond er nog en er was een smal pad naar de Molenstraat. De eerste kramen waren van bakkerij Vogel uit Oud Alblas en de viskraam van het van echtpaar Korlaar uit Spakenburg. De marktkraam van Korlaar werd na afloop van de markt bij ons achterom over de muur op de bleek gelegd. Wij bewaren heel goede herinneringen aan het echtpaar Korlaar. Als groentewinkel hebben we er profijt van gehad. Bij de viskraam vis halen en bij ons geschrapte worteltjes en potertjes. Een mooie tijd om op terug te zien." De familie Korlaar staat overigens nog altijd met een viswagen op de markt.

Van Wijngaarden vertelt dat de plaatselijke middenstanders in de jaren zestig zo hun bedenkingen hadden. Zij waren bang voor hun omzetverlies. ,,Ze dachten dat hun omzet zou dalen, terwijl het uiteindelijk resultaat was dat er door de markt meer mensen op de been waren en het voor alle ondernemers een win-win situatie werd." Maar een echte weekmarkt wilde nog niet van de grond komen.

Nadat op 1 november 1966 een voorstel was ingediend bij het college van B&W voor het instellen van een weekmarkt werd op 20 december 1966 door B&W besloten tot instelling van een proefmarkt op het terrein van de voormalige openbare school aan de Damstraat. Op 26 april 1967 kwam er een negatief advies van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel in Den Haag. Men vreesde omzetverlies voor de weekmarkten in Gorinchem en Sliedrecht.

Het is niet duidelijk of B&W onder de indruk waren van de argumenten van het Hoofdbedrijfschap, maar op 11 mei 1967 besluit het College van B&W om niet tot instelling van een (proef)markt over te gaan. In plaats daarvan stelt B&W voor om wel vergunning te verlenen voor een standplaats tot maximaal 8 kramen.

VERHUIZEN In 1967 verhuisden de marktkramen naar de parkeerplaats in de Damstraat. Er waren welgeteld 3 kramen, C. Korlaar, vishandelaar uit Spakenburg, P. Verhoeks uit Leerdam bloemen en planten en Jan Born, aardappelen, groente en fruit

Linda van den Biggelaar-Verwoerd vertelt: ,,Ik kan me nog herinneren dat wij, als gezin een prijs hadden gewonnen. Ik meen dat het in de jaren tachtig is. Toen liepen we achter een kruiwagen en kregen bij iedere kraam iets voor in de kruiwagen.."

Nadat de kramen een aantal jaren op de Damstraat hebben gestaan, besluit de gemeenteraad op 25 maart 1980 tot het instellen van een weekmarkt aan de Peulenplaats en later in de Peulenstraat.

Op 16 december 1980 worden de Marktverordening en Marktgeldverordening officieel vastgesteld en in maart 1981 wordt L.(Leen) C. van Hattem, voormalig waagmeester, aangesteld tot marktmeester. Op 10 december 1987 werd hij opgevolgd door Jac. (Koos) Kroon.

Op zaterdag 4 april 1981 start dan de weekmarkt. De markt blijkt een succes want al gauw er ontstaan problemen met het stallen van de fietsen van de marktbezoekers. De gemeente grijpt weer in en op 13 oktober 1983 komt er een raadsvoorstel tot uitbreiding fietsenstalling aan de Peulenstraat.

Toch ontstaan er na een paar jaar weer problemen. Het nieuwe winkelcentrum dat aan de Peulenstraat wordt gebouwd zorgt ervoor dat de markt weer moet verhuizen van standplaats. Een nieuwe, tijdelijke locatie wordt gevonden aan de Houweningeplaats. Het plein bij de bejaardenwoningen blijkt uitstekend geschikt. Het is centraal gelegen, er kan worden geparkeerd en fietsen kunnen worden gestald. In de sporthal kan gebruik worden gemaakt van de nodige sanitaire voorzieningen.

Op 8 januari 1986 verscheen een officiële publicatie in het Kompas Hardinxveld-Giessendam over de tijdelijke verplaatsing, in januari, van de markt van de Peulenplaats naar de Houweningeplaats vanwege bouwplannen voor de latere Giessenhof. De winkeliers in de Peulenstraat zijn er niet blij mee. De weekmarkt zorgde voor drukte en gezelligheid en dat had ook zijn weerslag op hun omzet. Hun aanvankelijke scepsis en vrees in 1966 voor omzetverlies was wel verdwenen.

Blijkbaar was de Houweningeplaats toch een schot in de roos want op 25 november 1987 besluit de gemeenteraad dat dit de definitieve locatie wordt van de weekmarkt. En vandaag de dag bevindt zich de weekmarkt nog steeds op deze plaats.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het echtpaar Korlaar bouwt hier hun marktkraam op.
advertentie
advertentie