BVD advocatenMoerbei 113371 NZ Hardinxveld-Giessendam0184 61 89 74blok@bvd-advocaten.nlwww.bvd-advocaten.nlBVD advocaten is elke dag telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.30 uur.
BVD advocatenMoerbei 113371 NZ Hardinxveld-Giessendam0184 61 89 74blok@bvd-advocaten.nlwww.bvd-advocaten.nlBVD advocaten is elke dag telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.30 uur. BVD

Corona en letsel(schade)

2 april 2020 om 13:05 Column

De coronacrisis grijpt diep in. Scholen zijn gesloten, afspraken worden uitgesteld of vinden plaats via beeldbellen. De gevolgen voor onze cliënten zijn groot.

Slachtoffers van letselschade behoren in veel gevallen tot de zogenaamde risicogroep bij wie een besmetting meer en ernstiger gevolgen zal hebben dan voor de gemiddelde, fitte en vitale Nederlander (voor zover die al bestaat). Hun gezondheid heeft door het ongeval dat hen overkomen is vaak al een deuk opgelopen. Hun weerstand tegen infecties is vaak minder. Dat kan betekenen dat hen, meer dan anderen, beperkingen worden opgelegd om bijvoorbeeld naar buiten te gaan, te werken, naar school te gaan e.d.

Maar wat nu als je – bijvoorbeeld met de (extra) kwetsbaarheden ten gevolge van een opgelopen letselschade – werkzaam bent in een vitaal beroep, zoals de gezondheidszorg, de supermarkt of de logistiek? Heb je dan het recht je preventief ziek te melden of moet je solidair zijn en toch op het werk verschijnen? Het is belangrijk daarover concreet overleg te plegen en contact te zoeken met huisarts en/of bedrijfsarts, maar ook met ons als letselschadeadvocaat.

GROTE GEVOLGEN Het coronavirus heeft grote gevolgen voor onze letselschadecliënten (en alle mensen om hen heen). Enkele voorbeelden:

De voor het herstel noodzakelijke medische behandelingen: operaties, revalidatietrajecten, bezoek aan de fysiotherapeut, de psycholoog enzovoort worden uit- of afgesteld: daarmee gaat het herstel mogelijk langer duren.

Er wordt een langer durend en nog intensiever beroep gedaan op mantelzorgers, terwijl er daarvan veel minder beschikbaar zijn. Het risico van onvoldoende zorg en gebrekkige hygiëne (met alle daaraan verbonden extra gezondheidsrisico's) ligt op de loer.

De re-integratie in het werk loopt vertraging op: het is niet mogelijk of extra moeilijk om naar het werk te gaan en/of daarbij de noodzakelijke ondersteuning van de bedrijfsarts te verkrijgen. Outplacementtrajecten liggen stil, alleen al omdat er geen kennismakings- en sollicitatiegesprekken kunnen plaatsvinden.

De procedures tot het verkrijgen van een WIA-uitkering lopen vertraging op terwijl de loondoorbetalingsplicht van de werkgever al stopt: de verzekeraar zal met extra voorschotten moeten bijspringen om dit gat te dichten.

Bij scholieren en studenten treedt (extra) studievertraging op en er moet nauwkeurig worden bekeken wat de gevolgen zijn voor het al dan niet kunnen doorstromen in een vervolgopleiding.

Bezoeken van schaderegelaars worden uitgesteld waardoor een definitieve regeling van de zaak langer op zich kan laten wachten.

Het goede nieuws is dat de doorlooptijden bij verzekeraars afnemen. Wij merken dat er bij de verzekeraars én bij cliënten meer tijd en gelegenheid is voor bezinning en reflectie. Het gebruik van nieuwe technieken biedt onverwachte mogelijkheden. Nu de 'intelligente lockdown' langer gaat duren zijn de eerste verzoeken aan verzekeraars om de kosten van een goede laptop en webcam te vergoeden al onderweg. Recessie

mr. Harry Blok

advertentie
advertentie