Afbeelding
..

Ingezonden

2 april 2020 om 17:08 Opinie

Ingezonden

Meer groen

In Het Kompas van 18 maart 2020, stond op pagina 3 het artikel 'CDA: minder tegels, meer groen'.

Aanleiding was de bomenkap op nieuwbouwlocatie 'de Rokerij', die voor het CDA als een verrassing kwam. Men deed daarom een beroep op bewoners om een boom terug te planten als zij er één kappen. Helaas kunnen bewoners niet compenseren wat de gemeente aan groen laat verkwanselen.

Er zijn in de zomer van 2019 al heel veel bomen gekapt langs de oever van de Wetering op het industrieterrein Nieuweweg, wegens herinrichting aldaar. Daarmee is een hinderlijke toename van geluidsoverlast èn lichtvervuiling gecreëerd. (Er zijn namelijk joekels van schijnwerpers geplaatst, die ook op de woonhuizen van Nieuweweg 175-richting Parallelweg gericht staan).

Begin maart zijn er bomen gekapt langs de grens van industrieterrein Nieuweweg, grenzend aan de achtertuinen van (grofweg) Nieuweweg 125 -147.

Daarmee is vrij zicht vanuit loodsen en bedrijfspanden op de achtertuinen van deze woningen ontstaan, wat de meeste Nieuwewegbewoners ter plaatse vréselijk vinden. Zij waren ook nergens van op de hoogte! Maar: alles is vergunningsvrij gekapt. Inmiddels schijnt terugplaatsen van groen aldaar toegezegd te zijn, maar voordat bomen weer de status hebben van de gekapte exemplaren, zijn we een generatie verder.

Bijgevoegde foto sierde de presentatie van de plannen voor 'verkeersproject Middenwetering / Nieuweweg' op 5 november 2018. Het vreemde is, dat deze route volgens de bewonersenquête in een draagvlakonderzoek van 2015, geen voorkeur genoot. Door wie, waarom en wanneer dan toch deze route is gekozen, blijft onduidelijk. Op deze foto is een "artist impression" van hoe het moet worden met een extra / nieuwe brug over de Wetering achterwege gelaten. Terecht: iedereen zou gelijk wakker geschrokken zijn van dit vreselijke en kostbare plan! "Gelukkig" heeft Eneco intussen budget beschikbaar gesteld, blijkt uit een citaat van wethouder Boerman in Het Kompas van 27 november 2019.

Dit stukje groenbuffer tussen industrieterrein Nieuweweg en woningen langs de Nieuweweg en Parallelweg, zal er dus ook aan moeten geloven. En daarmee het leefgebied van veel dieren. Ook vervalt hiermee een stuk natuurlijke waterberging, waaraan het CDA terecht refereert.

We willen het maar vast melden, zodat niemand tzt na het verloren gaan van het groene Middenweteringgebied verbaasd hoeft te zijn, zoals nu bij "de Rokerij". Ook ondersteunen wij het CDA in hun oproep aan.. de gemeente. Burgers willen heus hun best doen om verandering te krijgen in het feit dat Hardinxveld bij de top 5 van gemeenten hoort met het minste groen in de bebouwde kom. De gemeente is aan zet om zich te bezinnen op duurzaamheid, het behouden van groen en het serieus nemen van burgerparticipatie! Voor Middenwetering is het nog niet te laat!

Fam. Otterspeer

advertentie
advertentie