Dwarsfluitleerling Jort volgt online zijn muzieklessen.
Dwarsfluitleerling Jort volgt online zijn muzieklessen. Willeke van Rooijen

Inventiviteit bij EMS

3 april 2020 om 07:36 Muziek

H'VELD-G'DAM Het is niemand ontgaan: de vreemde en soms angstige situatie waarin we ons nu bevinden. Omdat nou eenmaal geldt dat we het contact tot in ieder geval 1 juni beperkt houden, heeft muziekvereniging Eendracht Maakt Sterk goed nagedacht over alternatieven.

Voor de afdelingen binnen de vereniging (de twirlgroep, de harmonie en de slagwerkgroep) betekent dat beperkte contact nogal wat voor het verenigingsgevoel. Ze kunnen moeilijk samen repeteren of trainen. Maar omdat ze geen zittenblijvers, maar aanpakkers zijn, hebben ze eens goed nagedacht over wat we dan wél kunnen.

TWIRLGROEP Op de dagen dat de training is (vrijdagavond en zaterdag) wordt een digitale training gegeven. De jonge twirlers krijgen een twirlopdrachtenbingo via mail en Whatsapp met technische opdrachten, die zo snel mogelijk én correct uitgevoerd moet worden. Dat moeten ze met filmpjes bewijzen. Als alle acht oefeningen goed uitgevoerd zijn, verdienen ze een ijsje (dat dan door papa's of mama's uitgereikt dient te worden).

De wat oudere leden krijgen een 6-tal challenges, die dan binnen 10 minuten uitgevoerd moeten worden. Ook hier weer bewezen met een filmpje. Denk hierbij aan oefeningen nadoen van youtube filmpjes, een opdracht van oefeningen die ze hebben uitgeschreven of een oefening uit het team, maar dan met een ander attribuut uitgevoerd.

Daarnaast kunnen leden hun eigen shows oefenen, filmen en dan worden deze beoordeeld door de trainsters, die dan ingesproken tips geven.

Op deze manier hoopt de vereniging dat de leden die baton toch in ieder geval 1 tot 2 x per week nog even beetpakken. Daarnaast proberen ze de leden van het team een keer per week via House Party of Zoom met elkaar te laten bijpraten. Zo bevorderen ze de teamgeest, ook al is het op afstand.

SLAGWERKGROEP Het is onmogelijk om de jeugd- en de seniorengroep van de slagwerkgroep compleet te laten repeteren, maar de instructeur heeft wel de muzieklessen afgelopen week digitaal verzorgd. Bij de slagwerkgroep kunnen de leerlingen via Google Hangouts met hun instrument inloggen in het digitale leslokaal en gedurende een half uur wordt er dan 'gewoon' lesgegeven. En dat werkt prima.

HARMONIE Voor de harmonieafdeling staat het muzikale gebeuren even stil. Het concert, dat samen met de leerlingenorkesten gegeven zou worden, is afgelast evenals het spelen bij de dodenherdenking op 4 mei. De paaseitjes die tijdens de pauze van het concert zouden worden verkocht, worden geschonken aan de diverse locaties van zorgcentrum de Lange Wei.

Gelukkig gaan de muzieklessen wel door: via Skype zijn al snel de trompet- dwarsfluit -en saxofoonlessen lessen voortgezet en de klarinetlessen volgen ook. Wel wennen voor zowel de docenten als de leerlingen, maar iedereen is met plezier aan de slag gegaan en het lukt op deze manier goed. Zo gaan de vorderingen toch door én blijven de docenten aan het werk. Wel jammer voor de hard studerende dwarsfluiters, dat ze deze week ook te horen kregen dat hun geplande examen in juni niet doorgaat, maar in de herfst komt een nieuwe kans.

De twirlers bedenken diverse challenges en opdrachten.
advertentie
advertentie