Afbeelding
VRZHZ

Zorgmedewerkers getest bij Spinel Veiligheidscentrum in Dordrecht

8 april 2020 om 09:17 Corona

DORDRECHT GGD Zuid-Holland Zuid heeft op Spinel Veiligeheidscentrum een drive-through ingericht waar zorgpersoneel snel en veilig getest kunnen worden op het coronavirus. Zorgmedewerkers die getest willen worden rijden in hun auto het terrein op. Daar worden ze in de teststraat opgewacht door een volledig ingepakte verpleegkundige die met een wattenstaafje slijm uit de keel en de neus wegneemt. De zorgmedewerker hoeft hiervoor niet de auto uit. Het opendraaien van het raampje volstaat. Er kunnen op deze manier maximaal 100 zorgmedewerkers per dag getest worden. 

Sinds maandag 6 april is er op Spinel Veiligheidscentrum, het officiële, regionale oefenterrein in Zuid-Holland Zuid voor brandweer en crisispartners, in Dordrecht een teststraat ingericht om zorgmedewerkers te testen die in een zorginstelling werken en coronaklachten hebben.

De GGD'en in Nederland zijn door de minister gevraagd om vanaf 6 april zorgmedewerkers te testen. Dit gaat om zorgmedewerkers die niet in het ziekenhuis werken, maar in een zorginstelling én coronaklachten hebben. Tot nu toe werden al wel artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen getest op het virus. Niet al het zorgpersoneel kon worden getest, omdat er een tekort aan testcapaciteit bestond. Sinds maandag testen de 25 GGD'en nu ook personeel dat werkzaam is in onder meer de verpleegzorg en thuiszorg. In eerste instantie zal de GGD zo'n 100 testen per dag uitvoeren bij het Spinel Veiligheidscentrum op de Kil III in Dordrecht. In ziekenhuizen is het testbeleid ongewijzigd.

De GGD beschikt ook over een mobiel testteam. Dit testteam gaat langs bij verpleeghuizen om bewoners te testen. De testmonsters van de teststraat en ook die van het mobiele team gaan naar het Regionaal laboratorium medische microbiologie in Dordrecht. De uitslag van elke test, die zo'n 48 uur op zich laat wachten, wordt met de GGD gedeeld. 

De test is voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, die voldoen aan de volgende voorwaarden: Minimaal 24 uur klachten (neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts boven 38 graden) én het hebben van direct patiëntencontact: zorg verlenen en/of behandelen, waarbij de zorgverlener zich binnen anderhalve meter van de patiënt bevindt. De aanvragen voor deze testen gaan via de Arbo coördinatoren van de zorginstellingen.

Voor het testen van niet-zorgpersoneel blijft gelden dat (alleen als er sprake is van luchtwegklachten) de volgende mensen getest worden: personen van 70 jaar en ouder, personen met onderliggend lijden (volgens de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie), ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie (zij kunnen in principe in het ziekenhuis getest worden)

Andere personen met of zonder luchtwegklachten worden niet meer getest. Ook niet als zij uit een 'besmet' gebied komen of contact hebben gehad met iemand die positief getest is op het coronavirus. Bij het ontstaan van luchtwegklachten, met of zonder koorts, moeten zij direct thuisblijven en uitzieken totdat zij tenminste één dag klachtenvrij zijn. Ook voor de rest van het gezin geldt dat zij thuis moeten blijven, ook al hebben zij geen klachten.

Afbeelding
advertentie
advertentie