Afbeelding
ANP Foto

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 5)

14 april 2020 om 14:35 Corona Dossier coronavirus

H'VELD-G'DAM Deze week kan precies een maand gesproken worden van een coronacrisis. Althans de periode waarin voor Nederland ongekend strenge maatregelen gelden tegen verspreiding van het coronavirus covid-19. Nederland ging zondagmiddag 15 maart min of meer op slot, aanvankelijk voor 3 weken, maar die periode is inmiddels verlengd tot 28 april. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat je hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via kompas.hardinxveld@bdu.nl.

14.28 uur De afgelopen 24 uur was er weer een daling in het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis. Het RIVM meldt vandaag dat de afgelopen 24 uur 110 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Gisteren waren dat er nog 129. Er zijn 83 patiënten gemeld als overleden. Er zijn vandaag 1066 nieuwe besmettingen gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , dat maakt het totaal op 32655.

ZONDAG 19 APRIL

14:28 uur De afgelopen 24 uur was er weer een daling in het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis. Het RIVM meldt vandaag dat de afgelopen 24 uur 129 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Gisteren waren dat er nog 156. Ook was er een kleine daling in het aantal gemelde sterftegevallen: 142 personen in het afgelopen etmaal tegenover 144 een dag eerder. Er werd ook melding gedaan van de dood van een meerderjarige patiënt in de leeftijdscategorie 15-19 jaar met onderliggend lijden. 

ZATERDAG 18 APRIL

VRIJDAG 17 APRIL

14:47 uur De totale sterfte in Nederland is de afgelopen weken sterk verhoogd als gevolg van het coronavirus covid-19. Zowel in week 14 als in week 15 zijn rondom 5.000 personen in Nederland overleden. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  en RIVM op basis van voorlopige sterftecijfers (met mogelijke nog vertraagde registratie door de paasdagen). Dat zijn 2.000 tot 2.300 meer sterfgevallen per week dan we zouden verwachten voor deze tijd van het jaar.

Het RIVM meldt vandaag verder dat de afgelopen 24 uur 156 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Gisteren waren dat er nog 182. Ook was er een daling in het aantal gemelde sterftegevallen: 144 personen in het afgelopen etmaal tegenover 181 een dag eerder.

07:42 uur De voorbereidingen voor 27 april en 4/5 mei waren volop aan de gang toen de wereld door het coronavirus op zijn kop werd gezet. Daardoor gaan alle activiteiten op Koningsdag en rondom 75 jaar Vrijheid in Hardinxveld-Giessendam niet door. Lees de plannen van de gemeente. 

DONDERDAG 16 APRIL

14:33 uur Het aantal gemelde sterfgevallen en ziekenhuispatiënten is vandaag ongeveer gelijk gebleven. Zo werden 182 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest), tegenover 188 een dag eerder. Daarnaast zijn 181 personen als overleden gemeld. Een etmaal eerder waren dat er 189. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

WOENSDAG 15 APRIL

14:18 uur Het RIVM meldt voor de afgelopen 24 uur een flinke stijging van het aantal gemelde overledenen: 189 tegenover 122 een dag eerder. Waarschijnlijk is dit een naijleffect van het paasweekend, waarin nog niet elk overlijdensgeval direct is gemeld. Lees het hele bericht hier

DINSDAG 14 APRIL

14:34 uur Zoals mocht worden verwacht, zijn er na het paasweekend iets meer ziekenhuispatiënten en overledenen gemeld. Dat gaat deels om meldingen die nog niet in het weekend maar pas nu zijn doorgevoerd. Vandaag zijn er 210 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest), gisteren 147. Verder werden 122 personen als overleden gemeld, tegenover 86 een dag eerder. Lees het hele artikel.

In de enorme stroom aan artikelen over het coronavirus is veel behoefte aan extra context en duiding. Bij veel lezers leven vragen over wat wel en niet mag en wat de stand van zaken is. Wij hebben beschikbare informatie van bijvoorbeeld het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Rijksoverheid hier voor je op een rijtje gezet. 

advertentie
advertentie