Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Even geduld aub!

15 april 2020 om 10:43 Column

Ruim 4 weken intelligente lockdown zonder duidelijk eindpunt. De Nederlandse taal is ongeveer het enige wat rijker wordt van deze crisis. Hierbij enkele nieuwe woorden: coronahamsteren, hoestschaamte, thuisquarantaine, zelfisolatie en anderhalvemeter-samenleving.

Het werk van de gemeenteraad heeft de afgelopen weken op een wat lager pitje gestaan, wat ruimte geeft om de crisissituatie op meer afstand te overzien. Nu is afstand in deze tijd een voorschrift, dus dat is mooi meegenomen.

Afgelopen weekend was het Pasen. Gevierd, herdacht of een andere onopgemerkte vrije dag, maar Pasen 2020 zal de geschiedenisboeken halen. Het Bijbelse feest van Pasen wordt opgevolgd door het Pinksterfeest. Tijdens dat Joodse feest wordt het boek en verhaal van Ruth gelezen. Het verhaal van Ruth leert ons een aantal zaken in crisistijd, die ook voor ons van nut zijn.

Een eerste, belangrijke les is de volgende: aan iedere crisis komt een einde. Geen gemakkelijke woorden of zoethoudertje. De weg uit iedere crisis kan zomaar een vervelende, pijnlijke, verdrietige en heel moeilijke zijn, maar er komt een einde aan.

Een andere les die we van de geschiedenis van Ruth leren is: het is belangrijk om met verandering om te kunnen gaan. Je kan je afvragen of er én wat de reden is van een crisis, maar het dwingt je altijd om met een veranderende situatie om te gaan. Ruth was op reis met haar schoonmoeder. Verdriet en pijn waren door omstandigheden hun deel de kans op armoede groot. Ze maakten er samen het beste van, wisten uit moeilijke situaties het beste te maken.

Als ik het verhaal lees, herken ik voor mijzelf nog een les: God reageert op hun situatie met genade en bevrijding. Troostend en hoopvol om naast de andere belangrijke lessen te onthouden. Lees het verhaal maar eens en ontdek hoop.

Hou afstand & erg in elkaar!

Peter aan de Wiel

Raadslid ChristenUnie

advertentie
advertentie