Afbeelding
Marcel Haddeman

Werk aan haven Boven-H'veld kan verder

16 april 2020 om 09:12 Verkeer en vervoer

H'VELD-G'DAM Er zit weer schot in de uitbreidingsplannen voor de haven in Boven-Hardinxveld. Omdat in de bodem de stof PFOA is aangetroffen, lagen de werkzaamheden maanden stil. De gemeente denkt nu eind juni te kunnen starten. Den Breejen Shipyard, die een groot deel van haven overneemt, is al begonnen.

In de haven wordt onder andere het aantal ligplaatsen uitgebreid en de werkruimte op de wal vergroot. De twee partijen tekenen binnenkort een van de laatste overeenkomsten, laat wethouder Theo Boerman weten. Dat is de akte van levering. Daarmee krijgt de scheepswerf 26.000 vierkante meter overgedragen van de gemeente.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de gemeente als eerste zou beginnen met de werkzaamheden en dat Den Breejen Shipyard daarna zou gaan uitbreiden. De scheepswerf gaat nu eerst aan de slag, omdat ze niet hoeft te baggeren. ,,Dat is wat gemakkelijker", zegt Boerman.

Zelf heeft de gemeente twee scenario's bedacht voor de bodemverontreiniging. Een daarvan is dat het vervuilde slib en de grond worden afgevoerd naar een andere plek. In het andere scenario wordt alles binnen de haven verplaatst. Daarover wordt voor eind juni een knoop doorgehakt. De uiteindelijke werkzaamheden zullen ongeveer een halfjaar in beslag nemen.

advertentie
advertentie