Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
RAADSPRAAT

Nederigheid

29 april 2020 om 10:30 Opinie

Dat leert ons de coronacrisis.

We zijn met elkaar stilgezet. Een minuscuul virus is in staat om onze manier van samenleven volledig te ontregelen. Wat we gewend waren kan opeens niet meer of moeten we veranderen. Plannen die we hadden gaan niet door of moeten aangepast worden. We weten ook niet eens hoe lang het virus ons in de greep zal houden. Stapje voor stapje zal dat hopelijk minder worden.

De situatie die ontstaan is in onze samenleving past ook niet goed in ons denken.
Voor de uitbraak van de coronacrisis leek de toekomst behoorlijk positief, met name in economisch opzicht. Dat sterkt ons vanuit het vooruitgangsgeloof dat het leven behoorlijk maakbaar is in onze samenleving.

Daar kwam een forse streep doorheen door de uitbraak van het coronavirus. Deze geeft spanning, het gevoel van kwetsbaarheid frustreert. We worden boos, verdrietig of angstig.

Ik denk dan ook dat het coronavirus ons laat zien hoe kwetsbaar we zijn als mensen en dat de uitbraak ons een lesje leert in nederigheid. Het virus laat zien dat onze beheersingszucht en regeldrift ons aardse bestaan geen zekerheid geeft. Nee, ons aardse bestaan is fundamenteel onzeker.

We kunnen verschillende lessen leren nu we stil zijn gezet door de crisis. Bijvoorbeeld dat door de crisis de natuur verbetert. Het leert ons om anders om te gaan met de natuur. Dat is geen blind volgen van het groene geloof zoals wel beweerd wordt. Nee, dat is op een verantwoorde manier omgaan met de schepping zoals we deze in bruikleen van de Schepper hebben gekregen. Rentmeesterschap noemen we dat.

De coronacrisis moet ons allemaal wakker schudden uit onze droom van comfortabele schijnzekerheden. Dat is fundamenteel onzeker maar wel met toekomst en hoop op onze Schepper.

Wim de Ruiter MBA

Fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie