Afbeelding
Pixabay / Mabel Amber

Verhuurdersheffing kostte Fien Wonen 2,8 miljoen

5 mei 2020 om 11:03 Wonen

H'VELD-G'DAM Woningcorporatie Fien Wonen is fel gekant tegen de verhuurdersheffing die ze aan het Rijk moet betalen over haar sociale huurwoningen. Vorig jaar was Fien Wonen ruim 2,8 miljoen euro daaraan kwijt. Geld dat uiteindelijk de huurders ophoesten en dat ook ten koste gaat van de verduurzaming bij de woningcorporatie, stelt directeur-bestuurder Elisabeth ter Borg.

door Ward den Besten

De verhuurdersheffing is in 2013 ingevoerd als crisismaatregel om de oplopende staatsschuld af te remmen. Maar volgens Fien Wonen is het inmiddels een dure permanente belastingmaatregel geworden. ,,Het lijkt erop dat het Rijk zich niet beseft dat uiteindelijk onze huurders – de mensen met de smalste beurs – de heffing betalen'', aldus Ter Borg.

Ter Borg wijst op een recent onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en huurdersvereniging Woonbond. Daaruit komt naar voren dat de woningcorporaties twee keer zoveel sociale huurwoningen hadden kunnen bouwen als de verhuurdersheffing er niet was geweest. Of ze hadden hun huurders gemiddeld een 70 euro lagere huur kunnen bieden.

,,Ook voor Fien Wonen trekt de verhuurdersheffing een zware wissel op haar investeringsruimte'', zegt Ter Borg die veel liever wil investeren in verduurzaming en nieuwbouw dan geld afdragen aan het Rijk. ,,Dan sla je meer vliegen in één klap. We boeken dan eerder onze milieuwinst, we krijgen meer financiële ruimte voor nieuwbouw, de woonlasten voor onze huurders gaan omlaag en wij geven als sector een impuls aan de bouweconomie.''

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) meldde overigens begin dit jaar dat de corporaties vaak wel degelijk geld in huis hebben om te investeren, maar dat dat niet wordt gebruikt. Zo hebben ze jaarlijks zo'n 1 tot 2 miljard aan schulden afgelost. "Dat is geld dat, oneerbiedig gezegd, op de plank ligt. Geld waar huizen voor gebouwd hadden kunnen worden", zei Aw-directeur Kees van Nieuwamerongen destijds in Trouw.

advertentie
advertentie