Afbeelding
ANP Foto

UPDATE CORONAVIRUS: Landelijke maatregelen hadden snel effect

7 mei 2020 om 14:36 Corona

H'VELD-G'DAM Het aantal nieuw gemelde ziekenhuispatiënten blijft vandaag laag, zeker aangezien het gisteren een landelijke vrije dag was. Het RIVM laat weten dat er 39 patiënten zijn gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest); een lichte stijging ten opzichte van de 27 gisteren. 

Het aantal personen dat als overleden is gemeld, steeg wel behoorlijk: van 36 gisteren naar 84 vandaag. Deze personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Ook het aantal personen waarbij de afgelopen 24 uur besmetting met het coronavirus is vastgesteld, groeide flink: van 232 naar 455 vandaag. Tot nu toe zijn er 41.774 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM .


De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

PIEK AL IN MAART Om het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus te volgen, is gekeken naar het moment dat gemelde COVID-19 patiënten ziek werden. Dit is bekeken bij patiënten die uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Door de tijd die tussen besmetting, de eerste ziekteverschijnselen en de ziekenhuisopname zit, is een effect van de maatregelen op het aantal ziekenhuisopnames pas minimaal één week na het ingaan van de maatregelen zichtbaar.

Op donderdag 12 maart werden de eerste landelijke maatregelen afgekondigd om de COVID-19 epidemie te bestrijden. Thuisblijven bij milde klachten, evenementen werden afgelast en zoveel mogelijk thuiswerken. Vanaf 15 maart gingen scholen, horeca en sportclubs dicht.

Grafiek 1

Grafiek 1

Het hoogste aantal gemelde COVID-19 patiënten werd ziek in de week van 16 tot en met 22 maart (week 12). In grafiek 1 en 2 is vanaf week 13, zowel landelijk als in alle provincies een daling te zien in het aantal gemelde COVID-19 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners. Dit wijst erop dat de landelijke maatregelen om de COVID-19 epidemie in te dammen snel effectief geweest zijn.

De piek van de epidemie viel in alle provincies in dezelfde week (week 12). Dat is opvallend omdat er grote verschillen in aantallen in het ziekenhuis opgenomen patiënten per provincie waren.

Grafiek 2

advertentie
advertentie