Vanaf de Cornelisweer vertrokken verschillende legervoertuigen om de broodbol bij de ouderen te bezorgen.
Vanaf de Cornelisweer vertrokken verschillende legervoertuigen om de broodbol bij de ouderen te bezorgen. Walter Leendertse
VIDEO

Voedseltocht nagespeeld

25 mei 2020 om 11:45 Historie

H'VELD-G'DAM Afgelopen woensdag was het exact 75 jaar geleden dat dominee van der Poel een voedseltocht ondernam om de Hardinxveldse en Giessendamse bevolking van eten te voorzien. Nederland was net bevrijd, echter voedsel was nog erg schaars. Samen met schipper Leen Dubbeldam ging van der Poel in het al eerder bevrijdde Noord-Brabant op zoek naar levensmiddelen. Naast vet, suiker, koffiesurrogaat, aardappelen en groenten konden ze in Tilburg een grote hoeveelheid graan op de kop tikken. Ze terug naar Geertruidenberg waar de burgemeester een aantal bakkers de opdracht gaf om er broden van te bakken voor de inwoners van Hardinxveld en Giessendam.

door Walter Leendertse

Netty Blokland van LEV lokaal, zag half maart het hamstergedrag in de halflege supermarkten en bedacht LEV lokaal, een voedselpakkettendienst met ingrediënten en producten van lokale ondernemers. Blokland vroeg zich af of er met Bevrijdingsdag misschien al iets voor de ouderen zou worden georganiseerd en wat bleek: Stichting 75 jaar Vrijheid Hardinxveld Giessendam had voor dit jaar veel leuke plannen om 75 jaar vrijheid groots te vieren, echter corona gooide roet in het eten. Eén van die plannen bleek het naspelen van de georganiseerde voedseltocht van dominee van der Poel.

De twee partijen sloegen de handen ineen en kwamen op het plan om de voedseltocht alsnog door te laten gaan in een gewijzigde vorm. Er werden sponsoren gezocht en oude voertuigen om de broden mee langs de ouderen te brengen. ,,Misschien is het omdat deze tijd er zo weinig te doen is en dat iedereen daardoor graag iets wil ondernemen”, vertelt Dick de Jong van de Stichting 75 jaar Vrijheid Hardinxveld-Giessendam. ,,Echter er is zoveel commitment, iedereen wil graag meewerken en zijn steuntje bijdragen.”

Het belangrijkste onderdeel was uiteraard het bakken van de broden, hiervoor werden verschillende bakkers benaderd. ,,Bakker Soeteman heeft de hele nacht broden gebakken en bakker van der Grijn heeft de broden aangevuld”, legt Netty Blokland van LEV lokaal uit. ,,Daarnaast heeft BM de Klerk het hele spektakel financieel mogelijk gemaakt.”

Om het geheel enigszins in stijl te laten afspelen werden Delware Company en de bouwmaatschappij Merwestreek benaderd voor het uitlenen van hun verzamelde oorlogs- en legervoertuigen. Het was een groene golf die in de stralende zon vanaf de Cornelisweer uitwaaierde door heel Hardinxveld – Giessendam. De broden werden bezorgd door de plaatselijke jeugd, die op deze manier ook werden betrokken bij hetgeen 75 jaar geleden ons de vrijheid weer terug gaf.

Bekijk de video hieronder. 

Afbeelding
advertentie
advertentie