Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
Raadspraat

Solidariteit harder nodig dan ooit

3 juni 2020 om 09:29 Opinie

Als één ding duidelijk is op dit moment, dat we elkaar harder nodig hebben dan ooit. Rekening houden met elkaar, 1 ½ meter afstand houden, geen hand schudden. Maar ook geen arm om iemand heen kunnen slaan, geen knuffel geven… Nu het juist zo hard nodig is. Een vorm van armoede die je emotioneel diep raakt.

En dan de andere armoede welke door het coronavirus schrijnender dan ooit is.

ZZP’ers die zonder werk komen. Kleine zelfstandigen waar een faillissement dreigt. Huren die niet betaald kunnen worden, etc.

Je zult maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen, een week salaris op de maand te kort komen… In het Sociaal Domein staan de eerder voorgenomen bezuinigingsmaatregelen weer op de agenda. En weer bij hulpbehoevende, sociaal zwakkeren en ouderen wordt er bezuinigt. De PvdA wil dit niet zonder slag of stoot accepteren. Nu worden grote bedrijven door de overheid met miljarden overeind gehouden. En we zijn niet in staat gebleken, om de gezondheidszorg op peil te hebben, het onderwijs op juiste waarde te schatten en de politie op juiste sterkte te hebben. En nu moet er bezuinigd worden op een aantal punten waarop je dat zeker niet moet willen en solidariteit moet tonen en de lasten verdelen, zodat de sterkste schouders meer bijdragen dan hen die door de bezuinigingen het hardst worden geraakt. Ook het zojuist gelanceerde idee van onze wethouder tot het versoepelen van de regelgeving voor aanleunwoningen t.b.v. het verlenen van mantelzorg, is niet weggelegd voor deze groep, die veelal op een sociale huurwoning is aangewezen. Ons voornemen is om bezuinigingen in ieder geval uitgesteld te krijgen, en dat er beter moet worden gekeken hoe te bezuinigen zonder dat hulpbehoevenden, ouderen en sociaal zwakkeren daar de dupe van worden.

Liny de Jager

Raadslid PvdA

advertentie
advertentie