Afbeelding
Esther Coumans

Inwoners denken mee over nieuw afval/grondstoffenbeleid

10 juni 2020 om 11:09 Natuur en milieu

H'VELD-G'DAM 3.573 inwoners in het werkgebied van Waardlanden hebben aan de hand van een enquête meegedacht over een nieuw afval/grondstoffenbeleid in onze regio. De gemeenten en Waardlanden betrekken de opmerkingen en suggesties die inwoners hebben gedaan bij de ontwikkeling van het nieuwe beleid.

Respondenten ervaren de meeste belemmeringen bij het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft), vanwege ervaren stank en ongedierte. Bij het scheiden van plastic verpakkingen, metaal en drankpakken (pmd) geeft men vaak aan dat de scheidingsregels onduidelijk zijn.

Vooral het tegengaan van afval dumpen noemen inwoners als belangrijk onderwerp voor het nieuw te ontwikkelen beleid. Overige suggesties die worden gedaan, betreffen onder meer het stimuleren van het voorkomen van afval en afval scheiden. Ook genoemd worden bijvoorbeeld het geven van goede uitleg waarom welke kosten worden gemaakt en over bron- versus nascheiden.

INZICHTEN IN WENSEN De uitkomsten van de enquête zijn behulpzaam bij het verkrijgen van inzicht in wensen, motieven en beleving van inwoners van de afval- en grondstofinzameling. De enquête maakt deel uit van de voorbereidingen van de ontwikkeling van nieuw beleid, dat is gericht op meer en beter scheiden van herbruikbaar afval (grondstoffen) en het verminderen van de hoeveelheid restafval. Inwoners betrekken is een belangrijk aspect van het ontwikkelproces.

BLIJVEN MEEPRATEN Inwoners van Gorinchem, Hardinxveld -Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden kunnen wensen en ideeën over ‘meer grondstoffen, minder restafval’ blijven aangeven. Dit kan via het e-mailadres communicatie@waardlanden.nl. Het rapport met de resultaten van de enquête is te vinden op www.waardlanden.nl.

advertentie
advertentie