archief beeld
archief beeld Arie Jan van Termeij
Ingezonden

Waterhoofden

13 juni 2020 om 07:50 Opinie

Waar is ons college mee bezig? Er verschijnen in ons dorp plotseling massale vormen. In plaats van de voorgespiegelde overkapping van de rijksweg staan er ineens mega reclamemasten. Drie op een rij. Grootstedelijke hoogmoed? Intimiderende totempalen die kerktorens in ons dorp reduceren tot schamele sprietjes. Waar is de menselijke maat gebleven en wat wordt er nog meer voorgekookt? We zien dat monumentale bomen en groene oasen meedogenloos worden geofferd. Waarvoor? Moeten ze verdwijnen voor de tijdgeest? De snelle fastfood mentali-tijd van McDonald's en Lukoil? Is dat het doel?

En wat staat er nog meer op het menu? Een grote hap uit het Groene Hart! Plannen voor waterhoofden langs de rivier: De Rokerij en de IJzergieterij. Intimiderende bouwvolumes met Manhattan-achtige hoogten op minime percelen. Mastodonten voor de jetset. Buurtbewoners vrezen dat de smalle verkeersaders ernaartoe zullen verstoppen. Dichtslibben door het cholesterol van de vooruitgang met verkeersinfarcten tot gevolg. Op tegenspel van omwonenden wordt spastisch gereageerd.

Zijn het dan allemaal visieloze ad-hoc projecten? Zien we hier nu de beruchte knieval voor de markt? Als Coalitie IJzergieterij ervaren wij in ieder geval dat de besluitvorming behoorlijk mistig is. Wij hebben in de beginfase een inkijkje gekregen in de keuken. Jawel. We wilden constructief meedenken want we zijn niet tegen een nieuwbouwwijkje. We hebben ons ingezet voor een harmonieuze inpassing. Allerlei ideeën aangedragen. Doe-democratie. Werd dit te bedreigend gevonden? Aan burgerparticipatie was de wethouder van Ruimtelijke Ordening duidelijk niet toe. Ze smeet de keukendeur snel dicht toen we kritisch werden op alle voorgekookte gerechten. Sluw werden ons wat halfbakken toezeggingen door de strot geduwd en de gemeenteraad om de tuin geleid. Projectleiders werden vervangen of kregen zwijgplicht opgelegd. Als uitsmijter ontraadde de nieuwe projectleider ons zelfs met onze volksvertegenwoordigers te praten. Kortom, het recept voor achterdocht.

Wat valt er dan te verbergen? In plaats van een transparant besluitvormingsproces kregen we salami tactieken en rookgordijnen. Waar rook is, is vuur. We moesten zelfs een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Er zijn inmiddels meer dan 25 inspraakreacties afgeserveerd. Waarom? Gaat het om het stillen van woninghonger? Honger van de Drechtsteden waaraan we slinks zijn uitgeleverd? Of zijn er afspraakjes met de aannemer? Transparant was oud-wethouder van Houwelingen (TAB) daarover wel toen hij zei: "De aannemer mag ook wat verdienen". Minder transparant is de nieuwe wethouder Baggerman (TAB) met haar lijfspreuk: "We kunnen het niet iedereen naar de zin maken". Blijkbaar heeft dat 'naar de zin maken' alleen betrekking op het verdienmodel van de aannemer en haar bouwvriendjes in Dordrecht.

Het nieuwe ontwerpbestemmingsplan ligt nu gereed. Daarin worden oude hoogte-begrenzingen met de factor 3 overschreden. Reden? "..om de rivier te verbinden met het dorp.." Wie verzint zoiets? Maak er dan een jachthaven ;-).

Afijn. We kunnen nog andere zienswijzen indienen. Doen we zeker. Ons doel? De plannen terugbrengen naar redelijke proporties, met een menselijke schaal die aansluit bij de korrel van de karakteristieke dijkbebouwing. Maar het vertrouwen in de overheid is intussen behoorlijk geschaad. Die kan alleen worden hersteld door een ruimhartige investering in een goede ruimtelijke ordening en een veilige, gezonde en vooral groenere leefomgeving. Een financiële uitdaging? Zeker. Dat verdient zich terug. We zijn benieuwd of de gemeenteraad dat aandurft!

[Voorzitters en secretarissen van de Coalitie IJzergietrij & Rokerijk

Leo Schippers, Wouter Drinkwaard, Arie v/d Minkelis, Annemarie Hoekstra, Tony Wardenier, Cor den Breejen, Misja Bouwsema, Jan Boogaard, Arie Huisman.

advertentie
advertentie