Afbeelding
Google maps

Akkoord over huisvesting arbeidsmigranten Neptune

16 juni 2020 om 15:28 Wonen

H'VELD-G'DAM De gemeente en scheepsbouwer Neptune hebben een voorlopig akkoord bereikt over de huisvesting van arbeidsmigranten.

door Ward den Besten

Die moeten komen in een gebouw dat leegstaat op het terrein van Neptune zelf, aan de buitendijkse zijde van de Rivierdijk. Dat heeft wethouder Trudy Baggerman dinsdag bekendgemaakt.

Volgens haar gaat het om een principeverzoek dat door de scheepsbouwer is ingediend. De gemeente heeft daarover een positief besluit genomen, zegt Baggerman. Het is volgens de wethouder nu aan Neptune om met een definitieve aanvraag te komen.

Het is de bedoeling dat iedere arbeidsmigrant een eigen kamer krijgt. Ook om op die manier te voldoen aan de RIVM-richtlijnen voor het coronavirus. Als het echt niet anders kan zullen er hooguit twee mensen op een kamer verblijven. ,,Daarmee gaat er wel een kwaliteitsslag plaatsvinden op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten'', aldus Baggerman. Voor hoeveel arbeidsmigranten in het gebouw plek is, wordt onderzocht.

LOCATIE Neptune is al langere tijd op zoek naar een locatie om zijn arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. De scheepsbouwer had al eens gevraagd of huisvesting op het terrein zelf mogelijk is. Daar reageerde de gemeente toen negatief op, waarop de optie werd bekeken om de arbeidsmigranten te huisvesten in het voormalige kantoorpand van scheepswerf De Merwede aan de binnendijkse zijde van de Rivierdijk. Dat plan stuitte weer op verzet van omwonenden. Daarop is de gemeente een ,,nieuw proces'' gestart om te kijken wat alsnog de mogelijkheden zijn.

Vorig jaar liet Baggerman weten dat het ging om zo'n 150 arbeidsmigranten, hoewel dat getal fluctueerde. Het aantal migranten zorgde voor onrust bij omwonenden van het kantoorpand aan de Rivierdijk. Die gaven in een brief aan te vrezen voor een ,,tsunami'' van arbeidsmigranten. Volgens de wethouder kunnen de omwonenden zich wel in de nieuwe plannen vinden.

advertentie
advertentie