Afbeelding
Pixabay

Rioolwerk Boven-Hardinxveld na de zomer verder

22 juli 2020 om 07:51 Verkeer en vervoer

H'VELD-G'DAM De riolerings- en bestratingswerkzaamheden in de zuidwesthoek van Boven-Hardinxveld gaan na de zomer verder. Vanaf september wordt eerst de ongelijkheden in de weg aangepakt die na de herbestrating van vorig jaar zijn ontstaan. Daarna gaat ook de Weteringstraat op de schop. Die straat was vanwege in de weg liggende kabels en leidingen nog niet aangepakt.

door Ward den Besten

De gemeente heeft met een brief de inwoners op de hoogte gesteld. Ze meldt dat op een aantal plekken waar vorig jaar de straat is vernieuwd ,,meer ongelijkheden" zijn opgetreden dan verwacht. ,,De aannemer gaat dit herstellen." In de straten is als ophoogmateriaal lava gebruikt, die vanwege de poreusheid als extra berging van regen dient.

PROBLEMEN In de Weteringstraat liep de aannemer vorig jaar tegen problemen aan. ,,Dat komt door onder andere de ligging van veel kabels en leidingen in een smalle weg. Dit gedeelte Weteringstraat pakken we anders aan dan de rest van de wijk'', laat de gemeente weten.

Om de kabels en leidingen daar te kunnen laten liggen, is het plan om voor de rioleringswerkzaamheden minder diep de grond in te gaan. Het huidige riool dat nu vuil en regenwater afvoert, wordt straks alleen nog voor vuil water gebruikt. Dan kan het nog decennia mee, aldus de gemeente.

GOOTCONSTRUCTIE Voor de afvoer van het regenwater van zowel de straat als de woningen aan de zuidzijde wordt vlak onder bestrating een gootconstructie aangebracht. ,,De gootconstructie is geen verlaging in de bestrating, maar een koker net onder de nieuwe bestrating die zorgt voor de opvang en de afvoer van de regen. Het gaat om een lengte net zo lang als het weggedeelte'', legt de gemeente uit. Ook alle rioolaansluitingen van de huizen worden vernieuwd.

Het regenwater van de huizen aan de noordzijde wil de gemeente afvoeren naar de sloot die achter de woningen ligt. Daarover gaat de gemeente nog in overleg met de bewoners. ,,Wij beseffen dat de werkzaamheden overlast kunnen veroorzaken en doen een beroep op uw geduld om ons de ruimte te geven om de werkzaamheden uit te laten voeren", sluit de gemeente af.

In augustus vorig jaar werd bekend dat de kosten van de werkzaamheden door onder andere de vertraging hoger zullen uitvallen. Het ging om een bedrag van 650.000 euro, bovenop de 3,3 miljoen euro die er al voor was uitgetrokken.

advertentie
advertentie