Kralen in De Koperen Knop

14 maart 2018 om 07:55 lokaal

H'VELD-G'DAM Op de voorjaarsexpositie in Museum De Koperen Knop staat de kraal centraal. Kralen in allerlei variëteiten en vormen. Mooi, uniek en bijzonder. Als kunstobject, als – onderdeel van – een sieraad. Als nog veel meer. Dankzij bruiklenen van particulieren en bijzondere collecties uit musea is er van 17 maart tot en met 19 juni heel veel te zien Rond de Kraal, in kunst en vormgeving.

Kralen zijn van oorsprong functioneel en vormen een van de oudste versieringselementen in het menselijk bestaan. Het zijn objecten die zijn doorboord om geregen, vastgezet of vastgenaaid te kunnen worden. Ze hebben vaak de vorm van balletjes of buisjes, maar ook heel andere vormen komen voor. Dat blijkt ook op de expositie in Museum De Koperen Knop. De daar getoonde kralen zijn gemaakt van allerlei materialen en afkomstig uit westerse en niet-westerse culturen. Daarbij zal de bezoeker ervaren dat het gaat om het niet alledaagse, dat het museum juist het bijzondere van de kraal in beeld wil brengen.

De expositie in de Alblasserwaard is opgebouwd uit collecties van musea en bruiklenen van kunstenaars en verzamelaars. Genoemd worden het CODA museum met bijzondere halskettingen en het Allard Pierson museum met uniek materiaal van over de hele wereld, dat onderdeel vormt van de Van der Sleen collectie. Galerie Lemaire leende diverse kralenobjecten uit Afrika en Azië uit. Er zijn daarnaast bruiklenen van Roel Teeuwen, Maurice Potemans, Vincent Mock, Floor Kaspers, Ariane van der Gaag, Nicole Verhoeff, Mieke Schamp, Maatje van Eck, Ricky Kanters, Dis Groenhoff, Mariette de Haan, Marian Counihan, Alida Ambachtsheer, Alexander van der Slobbe, Birgit Schnitker, Marek Effmert , Marja Vogelezang en diverse anderen. Dit op de expositie samengevoegd, resulteert in een zeer uiteenlopende collectie, van minimale kleine kralen tot een vloerkralenketting van wel 7 meter lang.

Op zaterdag 14 april geeft Floor Kaspers een lezing getiteld 'Van kleine kraal tot grote kunst'. Kaarten kosten € 6,-- per persoon inclusief een consumptie en entree voor het museum. De lezing begint om 14.30 uur.

advertentie
advertentie