Afbeelding
Ward den Besten

'Behoefte aan eigen buurthuis in Boven-H'veld'

15 september 2020 om 09:29 Maatschappelijk

H'VELD-G'DAM Een eigen buurthuis in Boven-Hardinxveld. Dat is een grote wens van een groep inwoners die daarvoor een burgerinitiatief heeft ingediend. Door zoveel mogelijk handtekeningen in te zamelen hopen ze de gemeente zover te krijgen een eigen plek voor hen te realiseren.

door Ward den Besten

Inmiddels hebben 125 mensen al hun krabbel gezet, laat Ina Maas weten. Zij is een van de initiatiefnemers en sprak donderdag de gemeenteraad toe. Volgens de Boven-Hardinxveldse is nood voor een buurthuis hoog. Vanwege de coronamaatregelen voelen veel mensen zich eenzaam. ,,Er is een grote behoefte aan contacten, socialiseren en gezamenlijk activiteiten doen", zegt Maas, die zelf van de creativiteitsgroep in Boven-Hardinxveld is. Ook welzijnsorganisatie Servanda en het burgerplatform Buurt Bestuurt steunen het initiatief.

Sinds het vorige buurthuis in Boven-Hardinxveld is afgebroken kunnen ze nu weliswaar terecht in het particuliere partycentrum 't Hart, maar daar lopen ze tegen problemen aan, aldus Maas. ,,Er is geen eigen ruimte waar wij te allen tijde terecht kunnen. Er is ook geen ruimte om eigen spullen te bergen", zegt Maas die verder wijst op de huur die ze daar moeten betalen. Met de verkoop van de Enecoaandelen hoopte ze dat de gemeente nu geld heeft voor een nieuw buurtcentrum.

,,Hoe mooi zal het zijn als wij onze eigen plek hebben in de vorm van een buurthuis. Het doet ons heel veel verdriet om te zien dat in Beneden-Hardinxveld Servanda is en wij geen eigen plek hebben", zegt Maas die al een idee heeft over waar dat buurthuis moet komen. Bij de Regenboogschool is nog een braakliggend stuk terrein waar volgens Maas nog plek is. ,,Met heel weinig zijn we tevreden. Maar het moet wel groot genoeg zijn dat we daar een mooie moestuin kunnen maken en alle onze spullen kwijt kunnen. Het hoeft geen paleis te worden.''

Hoewel Maas vanuit de gemeenteraad direct positieve reacties kreeg op haar initiatief, was wethouder Jan Nederveen terughoudend. ,,Ik ken mevrouw Maas als een buitengewoon betrokken bewoonster. Ik ben er heel blij mee dat ze initiatief onderneemt'', leidde Nederveen een 'maar' in, die kort daarop dan ook volgde. ,,Wij hebben als gemeente het beleid om vastgoed af te stoten en niet om bij te bouwen of aan te kopen. Dus uw verzoek ligt niet helemaal in lijn met wat we nu doen.''

advertentie
advertentie