Afbeelding
BDUmedia

Aantal WW-uitkeringen lager dan gemiddeld in Drechtsteden

17 september 2020 om 09:33 Zakelijk

REGIO Er is geen sprake meer van een krappe arbeidsmarkt in Groot-Rijnmond. Het aantal werkzoekenden met een WW-uitkering daalde in augustus weliswaar, maar is in vergelijking met pre-coronatijden flink toegenomen en de vacaturemarkt is gekrompen. In tegenstelling tot de arbeidsmarkt in 2019 is de spanning op de arbeidsmarkt nu ‘gemiddeld’. De situatie verschilt echter per sector. Zo is de arbeidsmarkt voor dienstverlenende beroepen (waaronder horeca en schoonmaak) ‘ruim’ en voor ICT, vakgeschoold technisch personeel en zorgberoepen nog steeds ‘krap’ tot ‘zeer krap’.

Eind augustus 2020 verstrekte UWV in Groot-Rijnmond in totaal 32.099 WW-uitkeringen. Dit is een afname van 843 uitkeringen ( -2,5%), ten opzichte van juli. Landelijk daalde het aantal uitkeringen met 3%. Vooral jongeren hadden een groot aandeel in de regionale WW-daling. In Groot Rijnmond werden in augustus 452 uitkeringen minder verstrekt aan werkzoekenden tot 27 jaar. De lopende WW-uitkeringen aan jongeren nemen na de sterke toename aan het begin van de coronacrisis nu weer af. Een van de redenen voor deze afname is dat jongeren vaak een kort WW-recht hebben opgebouwd. In vergelijking met augustus vorig jaar zijn de lopende WW-uitkeringen met 30% toegenomen, tegenover 23,3% landelijk. Het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) ligt in Rijnmond met 3,7% boven het landelijk gemiddelde (3,1%). In Drechtsteden (2,8%) en Gorinchem (2,2%) ligt dat percentage onder het landelijk gemiddelde.

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal werkzoekenden met een WW-uitkering in Groot-Rijnmond toegenomen. Daarnaast zijn er door de crisis minder vacatures beschikbaar (aan het eind van het tweede kwartaal 2020 stonden in de regio een kwart minder vacatures open dan een jaar eerder). Hierdoor is in Rijnmond een einde gekomen aan de krapte op de arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal 2020 is in Groot-Rijnmond sprake van een ‘gemiddelde’ spanning. Een jaar eerder kreeg de regionale arbeidsmarkt de typering ‘krap’. Er waren toen relatief weinig werkzoekenden in verhouding tot het aantal openstaande vacatures.

De coronacrisis heeft niet voor alle sectoren en beroepen dezelfde impact. De arbeidsmarkt voor dienstverlenende beroepen is in Groot-Rijnmond nu ruim. Het aantal WW-uitkeringen in deze beroepen is toegenomen en het aantal vacatures is afgenomen. Voorbeelden van dienstverlenende beroepen zijn: medewerkers bediening en koks, schoonmakers kantoren & bedrijven, huishoudelijk medewerkers hotels & instellingen.

Anders is het voor ICT beroepen, vakgeschoold technisch personeel en zorgberoepen. De digitalisering van de samenleving kreeg een extra impuls door de coronacrisis. In Groot-Rijnmond is de arbeidsmarkt voor ICT’ers krap. Er is een tekort aan ontwerpers & analisten van ICT-systemen, programmeurs internet en netwerkspecialisten. Ook vakgeschoold technisch personeel en zorgpersoneel blijft schaars en kent in Groot-Rijnmond een krappe arbeidsmarkt. Denk hierbij aan monteurs, elektriciens, loodgieters en timmerlieden. In de zorg is een tekort aan verzorgende IG, woon- & groepsbegeleiders en verpleegkundigen.

advertentie
advertentie