Rembrandt Lange Wei
Rembrandt Lange Wei Richard van Hoek

De Nachtwacht een week in De Lange Wei

18 september 2020 om 14:36 Kunst

H’VELD-G’DAM ,,Wat is die groot hè?” zegt burgemeester Dirk Heijkoop als hij voor de replica van de Nachtwacht staat in De Lange Wei. Hij staat voor het schilderij en kijkt helemaal omhoog. De cliënten en personeelsleden hebben zich verzameld in het atrium en op de galerijen om een glimp van het indrukwekkende schilderij op te vangen en om de officiële opening mee te maken.

door Esther Coumans

,,Dit bijzondere schilderij komt hier helemaal tot zijn recht”, gaat burgemeester Heijkoop verder. ,,Wat enorm mooi dat het hier voor een week tentoongesteld kan worden. En heel fijn dat er van die alerte medewerkers zijn, die hun vinger hebben opgestoken.” De burgemeester refereert aan de oproep die het Rijksmuseum had gedaan. Het Rijksmuseum heeft deze zomer in samenwerking met Founder Philips een levensgrote Nachtwacht naar dertig verpleeg- en verzorgingshuizen en seniorencomplexen door heel Nederland gebracht. Op elke locatie blijft het grootste meesterwerk van Rembrandt een week te zien, waarna het doorreist naar een volgende bestemming. Een medewerker van de locatie heeft het woonzorgcomplex aangemeld en De Lange Wei hoorde bij de gelukkigen.

Het was het wachten wel waard, want donderdag 17 september werd het enorme schilderij in De Lange Wei. Aangezien het woonzorgcomplex aan de Rembrandthof zit, hadden ze misschien wel een streepje voor. De burgemeester geeft aan dat iedereen hier dichterbij het levenswerk van Rembrandt kunnen komen, dan in het Rijksmuseum. ,,Dus maak er gebruik van om dit meesterwerk goed te bekijken.” Net voordat hij de officiële handeling verricht door een grote rode strik van het schilderij te halen zegt hij nog: ,,Geniet ervan met elkaar. En team Welzijn heel veel plezier en succes de komende week.”

REMBRANDTWEEK De hele week staat namelijk in het teken van Rembrandt, daar heeft team Welzijn van De Lange Wei wel voor gezorgd. Elke dag is er wel een activiteit te doen dat te maken heeft met Rembrandt. Zo is er onder andere een filmmiddag, kunnen de cliënten in stijl op de foto met het schilderij met medewerking van hoedenmaakster Marije Burgerding, is er een kunstquiz, een Nachtwachtmaaltijd en kan er mee worden gedaan met een schilderworkshop van Wijnie Verheij en Petra van de Velde. Deze twee kunstenaressen zijn ook bij deze officiële opening aanwezig. Met z’n tweeën zitten ze gezellig aan een tafeltje de Nachtwacht te bewonderen. Ze hebben zelf veel zin in de workshop die ze gaan geven. Kunstenares Wijnie Verheij weet hoe het is om in het Rijksmuseum te hangen. Vorig jaar zomer heeft haar zelfportret van Rembrandt daar drie maanden gehangen. ,,Dat was een wereldwijde wedstrijd waar enorm veel kunstenaars aan mee hebben gedaan. Ik vond het ook heel bijzonder dat juist mijn werk daar mocht hangen. Ik bracht mijn schilderij in een boodschappentasje en zij pakten mijn kunstwerk met handschoenen heel voorzichtig op. Ook dat vond ik bijzonder”, lacht ze. Het zelfportret van Rembrandt is bij binnenkomst in De Lange Wei ook te zien. ,,Het hangt meestal thuis, maar ik leen het ook vaak uit voor een expositie of voor in een winkel.”


Esther Coumans

Na de officiële opening, de koffie met gebak, komen de hapjes. Onder het genot van iets lekkers vertellen twee vrouwen van Philips (sponsor van het Rijksmuseum project) allemaal weetjes over Rembrandt en de Nachtwacht. En wie zelf vragen heeft, kan ze dan stellen. Een meneer, die zelf op zijn 65ste is begonnen met schilderen, is heel duidelijk: ,,Nu je de Nachtwacht in het echt ziet, zie je pas wat kunst is.”

De Nachtwacht on tour is speciaal voor de cliënten van het verzorgingshuis. Belangstellenden van buitenaf zijn alleen welkom op maandag 21 en woensdag 23 september van 10.30 tot 11.30 uur. Maximaal 25 bezoekers per dag zijn welkom en de bezoekers moeten zich aan de corona richtlijnen houden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie