Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
Raadspraat

Duurzame energie

23 september 2020 om 10:00 Column

Als gemeenteraad neem je besluiten waarvan het resultaat pas over een aantal jaar zichtbaar wordt. Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad gesproken over de zogeheten regionale energiestrategie. De afspraken lopen tot 2030, met een doorkijk naar 2050.

Concreet gaat het om besluiten over onder andere zonnepanelen, windenergie en dergelijke. Als Hardinxveld-Giessendam kunnen wij dit niet alleen, daar hebben wij u als burger hard bij nodig.

Waar staat het CDA nu bij duurzame energie?

Wij vinden het belangrijk dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft. Vandaar dat het CDA voorstander is voor zonnepanelen op het gemeentehuis en op sporthallen. Veel gemeenten doen dat.

Maak bij het plaatsen van zonnepanelen gebruik van restruimten. Dit zijn ruimten langs de A15, Betuwelijn en Merwede-Lingelijn. Dit zijn de plekken voor zonnepanelen en eventueel windmolens.

Van nog groter belang is dat inwoners betrokken worden bij de energieplannen. Het betekent nogal wat dat op termijn huizen van het gas af moeten.

Grootschalige technieken zijn lang niet altijd bewezen. Het goed testen van nieuwe technieken is van groot belang. Als een techniek werkt, dan vergroot het de betrokkenheid van de inwoner.

Minstens zo belangrijk is minder energiegebruik. Pak de fiets waar mogelijk en hang de was bij mooi weer buiten op in plaats van het gebruiken van de wasdroger.

De discussie over de zogeheten Regionale Energie Strategie is geen technische discussie, maar een discussie over onze toekomst. Wij hebben de aarde in bruikleen. Dit wordt rentmeesterschap genoemd. De coronacrisis is een kans om na te denken over zaken die ertoe doen. U zult hierover nog veel horen, omdat de raad in 2021 een definitief besluit neemt over energie.

[Timon van Zessen

CDA raadslid

advertentie
advertentie