Afbeelding
De Koperen Knop

‘Het is natuurlijk supermooi dat dit zo leeft’

22 september 2020 om 16:20 Kunst

H’VELD-G’DAM Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam kreeg de afgelopen dagen meer dan 800 aanmeldingen van roodharigen. Zij reageerden op een oproep voor medewerking aan een fotosessie van mensen met rood haar. Dit gebeurde in het kader van de laatste expositie van 2020: Mijn Meter Rood.

Deze bijzondere expositie wordt samengesteld en ingericht door zo’n dertig gastconservatoren. Zij zijn hiervoor door het museum uitgenodigd. Het gaat hierbij om bekende en minder bekende Nederlanders. Elk van hen krijgt een meter ruimte in het museum en gaat daar met hulp van de museummedewerkers aan de slag. Uitgangspunt hierbij is dat rood de rode draad in de expositie in. Daarbij zijn heel verrassende zaken te zien. Ook foto’s van mensen met rood haar, die in hun leven heel wat keren de opmerking ‘hè vuurtoren’ hebben gekregen. De expositie kan worden bezocht van 28 november tot en met 16 januari.

Dick de Jong, medewerker publiciteit en marketing van het museum, is overdonderd. ,,Sinds een tijdje hebben we een nieuwe expositiecommissie met veel creativiteit en prima ideeën. We zijn totaal overdonderd door het aantal reacties op deze vraag. Van vijfhonderd aanmeldingen vorige week, hebben we er nu achthonderd en het aantal blijft oplopen. De persoon die voor het museum de mail bijhoudt heeft zelfs moeite om de normale mailtjes eruit te filteren. We moeten hier wel een oplossing voor vinden. We denken aan een deel van deze mensen op de foto te zetten om op die manier in de expositie te worden meegenomen, de anderen willen we vragen om een foto te e-mailen om op die manier in een slideshow digitaal te worden opgenomen in de expositie.” Lachend vervolgt hij: ,,Het is natuurlijk supermooi dat dit zo leeft, maar we leren hier ook van. De volgende keer maken we een apart e-mailadres aan.”

Annelise Kamsteeg van de Expositiecommissie van het museum is blij met de reacties. Als roodharige werd ze vroeger ook altijd gepest met haar haarkleur. ,,Ik had voor de aanmelding pas een moeder aan de lijn van een meisje van een jaar of tien met rood haar. Ze werd ook gepest. Ik heb haar gezegd tegen haar dochter te zeggen dat het de allermooiste kleur is. Ik ben nu 62, maar mijn keerpunt kwam toen ik later nog eens mijn grootste pestkop zag, zo’n akelig kind. Zij had toen haar haar rood geverfd. Ik vond het zoiets stoms dat zij mij al die tijd had gepest om mijn rode haar en nu zelf haar haar rood verfde. Ik ben er nu alleen maar blij mee.”

De komende tijd krijgt iedereen die heeft gereageerd van het museum dus een reactie, waarin ook informatie staat over een door het succes noodzakelijke wijziging in de aanpak van de fotosessie. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam) is open; dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur. Info: www.koperenknop.nl. Het museum is gevestigd in en rond een grote monumentale boerderij. Er is ook een permanent gedeelte, er zijn diverse bijgebouwen, een grote museumtuin, een grote ontvangstruimte en een museumcafé met terras.

Afbeelding
advertentie
advertentie