Afbeelding
SHe Fotografie | Suzanne Heikoop

Herdruk van boekje Merwedegijzelaars

26 september 2020 om 11:34 Historie

H’VELD-G’DAM Tien jaar geleden verscheen de eerste druk van het boek over de Merwedegijzelaars. Drie oktober verschijnt er een herziene publicatie over de honderden jonge mannen uit Giessendam, Hardinxveld, Sliedrecht en Werkendam, die op 16 mei 1944 door de Duitsers zijn opgepakt als wraak op het neerschieten van enkele Landwachters. 

De moord op bakkersknecht Wouter Smit (14 april 1944) is de aanleiding, gevolgd door wraak van de ondergrondse, waarbij twee Landwachters de dood vinden. De bezetter pakt als represaille eerst 21 burgers en later honderden jongemannen op. Nadat deze een dag lang zijn vastgehouden worden ze in de avond weggevoerd naar het concentratiekamp Amersfoort. Voor veel van hen volgt later deportatie naar Duitsland, waar 26 onder erbarmelijke omstandigheden het leven laten. In de herziene uitgave staat alle sinds 2010 bekend geworden informatie. Veelal laat de auteur van het boek, Anja van der Starre, familieleden en ooggetuigen aan het woord. Hierdoor is dit een boeiende uitgave geworden, met veel illustraties. Een uniek document over een verschrikkelijk gebeuren.

Anja van der Starre is blij dat er een herdruk aankomt van het boek. ,,Tien jaar geleden heb ik het boek geschreven in opdracht van de Historische Vereniging Hardinxveld, maar in die tien jaar is er erg veel gebeurd. Er zijn nieuwe gegevens boven tafel gekomen, dingen die niet helemaal klopten en we hebben nu ook twee extra Merwedegijzelaars in beeld gekregen. Ze zijn helaas overleden. De nieuwe uitgave is dus uitgebreider en herzien. Het is ook het perfecte moment voor een herdruk, vijfenzeventig jaar na de bevrijding en op 3 oktober wordt ook nog eens het monument voor de Merwedegijzelaars onthuld. Dat is natuurlijk wel de apotheose in dit verhaal. De vorige keer stopte het verhaal bij de uitgave van het boekje, nu stopt het boekje bij de onthulling van het monument.”

Van der Starre kijkt uit naar de onthulling van het monument, maar vindt het ook heel spannend. ,,Het zou eerst op 16 mei zijn, exact 76 jaar na de razzia, maar door alle coronamaatregelen was dat niet mogelijk. Nu is het dan toch zo ver. Ik weet dat het monument heel erg mooi is, maar het roept ook veel emoties op. Ik ben dus ook blij als het 4 oktober is. Het boekje komt als een mooie aanvulling. Ik heb goed moeten kijken wat er wel en niet in moest en vind het heel eervol dat de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam deze nieuwe uitgave toch weer belangrijk vond. Al met al heb ik er weer heel wat fijn en mooi werk in zitten.”

In 2010 verscheen over deze Merwedegijzelaars een eerste publicatie in de Historische Reeks Hardinxveld-Giessendam. Dit leidde tot tal van reacties, waarbij blijkt dat veel inwoners van de drie dorpen weinig meer afweten van deze verschrikkelijke gebeurtenissen. Nu tien jaar later laat de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam een heruitgave van het boek verschijnen, met veel meer informatie staat dan in de eerste druk. Vrijwel alles dat in de afgelopen tien jaar aan het licht kwam is er in verwerkt. Alle aspecten naar aanleiding van de razzia en de gevolgen aan bod tot aan de totstandkoming van het monument. Het is na 3 oktober 2020 voor € 8,95 onder meer te koop in Hardinxveld-Giessendam, bij het Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 243 zaterdag 10-12 u), Museum De Koperen Knop, Binnendams 6 (dinsdag t/m vrijdag 13-17 u en zaterdag 11-17 u) en Boekhandel Ritmeester, Rembrandtstraat 29 (openingstijden).

Om zeker te zijn van een exemplaar van de nieuwe uitgave kunnen belangstellenden alvast intekenen door € 8,95 over te maken op IBAN NL 65 RABO 03250 99 138 ten name van Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. Vanaf 10 oktober kan het tussen 10 en 12 uur worden opgehaald in het Historisch Informatie Centrum: Peulenstraat 243 te Hardinxveld-Giessendam (open zaterdag tussen 10 en 12 uur). Voor meer informatie: www.merwedegijzelaars.nl, een door Anja van der Starre beheerde website. Ook de voor kinderen geschreven publicatie Helsluis van Judith Brinkman is nog te koop.

advertentie
advertentie