Onthulling kunstwerk Merwedegijzelaars Hardinxveld
Onthulling kunstwerk Merwedegijzelaars Hardinxveld Richard van Hoek

Monument voor Merwedegijzelaars eindelijk een feit

3 oktober 2020 om 21:14 Kunst

H’VELD-G’DAM Slechts 40 genodigden konden door de coronamaatregelen de onthulling van het monument voor de Merwedegijzelaars bijwonen. Een ander deel van de genodigden kon in partycentrum de Lockhorst meeluisteren en -kijken of via een livestream. Op drie locaties (Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam) is vandaag een monument onthuld. 

door Jan Wieman

Martinus Bos en een achterkleinzoon van een van de Merwedegijzelaars, Jan-Willem Ruis onthulden het monument dat is ontworpen door Richard van der Koppel en bestaat uit drie zuilen. Op de rechter zuil staat een opengewerkte niet-complete jonge man op een been die een Merwedegijzelaar symboliseert. In alle drie de gemeenten staan dezelfde drie zuilen maar de jonge man staat steeds op een andere zuil. 

Burgemeester Dirk van der Borg sprak over het dorpsverdriet van destijds toen 600 jonge mannen uit de drie gemeenten, waaronder 400 uit Sliedrecht, werden opgepakt en afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Veel van hen werden opgesloten in concentratiekampen of tewerkgesteld in Duitsland. 28 Mannen kwamen niet meer terug. De gijzelneming liet diepe sporen achter bij velen en daarmee ook bij veel gezinnen, de spanning in de gezinnen was jarenlang dagelijks voelbaar. Een kind van een van de Merwedegijzelaars zei eens: ,,Het was na de oorlog bij ons nog steeds oorlog”.

In Hardinxveld-Giessendam is het gijzelaarsmonument geplaatst bij het oorlogsmonument aan de Sluisweg. Hier staat de jongeman op de middelste van de drie zuilen. Ook bij dit monument is een klein paaltje geplaatst met een QR-code die men aan kan klikken om zowel de betekenis van het monument te leren kennen als het indrukwekkende verhaal van de Merwedegijzelaars te kunnen lezen en in zich op te nemen. 

Burgemeester Dirk Heijkoop kon ook hier slechts 40 genodigden welkom heten. Ook de achterkleindochter van den Breejen, Naomi de Ruijter, die een gedicht schreef over haar overgrootvader kreeg, evenals Anja van de Starre, een warm welkomstwoord. Anja zette zich jarenlang in voor de plaatsing van het monument en schreef een boekje over de Merwedegijzelaars.

Als laatste is het monument in Werkendam onthuld. Met onder andere speeches van burgermeester Egbert Lichtenberg en nabestaanden van de Merwedegijzelaars.

Hardinxveld: De regen kan de 40 genodigden niet weghouden bij de onthulling van dit indrukwekkende monument
Onthulling kunstwerk Merwedegijzelaars Sliedrecht
Sliedrecht: dhr. Bos en Jan Willem Ruis onthullen het monument voor de Merwedegijzelaars
advertentie
advertentie