Afbeelding
Archief BDUmedia

Discussie over zelfstandigheid H'veld laait weer op

18 november 2020 om 10:38 Politiek

H’VELD-G’DAM In Hardinxveld wordt reikhalzend uitgekeken naar een rapport dat de ambtelijke organisatie van de gemeente tegen het licht houdt. Is Hardinxveld nog levensvatbaar? Op die vraag zal het rapport meer duidelijkheid geven. Intussen is de discussie in de raad over zelfstandigheid weer langzaam op gang gekomen, zo’n drie jaar na de toetreding tot de Drechtsteden.

door Ward den Besten

In juni werd bekend dat het ambtelijk apparaat van Hardinxveld met een tekort kampt aan ervaren personeel. In de afgelopen tijd zijn ambtenaren op sleutelposities vertrokken en de vacatures die ze achterlaten krijgt de gemeente maar niet vervuld. Deze maand nog werd bekend dat de gemeentesecretaris, de hoogste ambtenaar op het gemeentehuis, binnenkort vertrekt. Om nieuwe en lopende projecten wel gewoon door te laten gaan, moet Hardinxveld nu de gaten dichten met de inhuur van duur personeel. Alleen dit jaar al was daar ruim 8 ton mee gemoeid.

Wethouder Theo Boerman legde donderdag in de gemeenteraad nog maar eens uit dat gemeenten de afgelopen jaren een flink aantal taken erbij hebben gekregen. Daarmee doelde hij op de decentralisaties zoals de Wet maatschappelijke organisatie (wmo). ,,Steeds is dat gedaan zonder formatieuitbreiding’’, aldus Boerman. En daar liep de gemeente dit jaar tegenaan. ,,Het was duidelijk dat er iets structureels moest gebeuren na 2020.’’

Adviesbureau Deloitte kijkt wat er in Hardinxveld nodig is om de boel weer op de rit te krijgen en komt dit jaar nog met een rapport. Maar de problemen zijn groot. En het speelt niet alleen bij Hardinxveld, meldde burgemeester Dirk Heijkoop eerder dit jaar al.

,,Veel hangt af van het rapport van Deloitte’’, merkte Wim de Ruiter van het CDA op bij de behandeling van de begroting voor de komende vier jaar. ,,Investeren in het vinden en binden van goede medewerkers is topprioriteit’’, zei Arjan Meerkerk van de SGP.

Lees dit hele Premium verhaal.

advertentie
advertentie