Afbeelding
Suzanne Heikoop

‘Pesten moet stoppen!’

1 december 2020 om 13:48 Maatschappelijk

H’VELD-G’DAM Zaterdagavond 14 november verloren ouders Ed Fameling en Corita Both hun dochter Maryana aan zelfdoding. Volgens haar ouders werd ze jarenlang gepest. Om duidelijk te maken waar pestgedrag toe kan lijden delen ze hun verhaal met de media. Vorige week waren Ed en Corita onder andere te zien in Hart van Nederland en de 5 Uur Show.

door Lex van Steenis

Moeder Corita, bij wie Maryana woonde: ,,Zaterdagmiddag 14 november heeft ze met een paar vrienden een kerstdorp bij oma gebouwd. Ze leek vrolijk en had het naar haar zin. Ze stuurde die middag ook nog allerlei humoristische berichtjes naar haar vrienden. In de avond hebben we met zijn drieën thuis gegeten, Maryana, haar oma en ik. Na het avondeten bestelde ze kerstcadeaus voor haar vrienden. Ik ging de hond uitlaten en toen ik thuiskwam vond ik haar. Ik deed een raam open en schreeuwde naar een buurman om hulp. Met zijn tweeën zijn we begonnen met reanimeren. Later namen de hulpdiensten het van ons over. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten. Dat Maryana zelfmoord zou plegen kwam absoluut onverwachts. Het rijmt allemaal niet met elkaar die dag.”

JARENLANG GEPEST Ed en Corita vertellen dat Maryana jarenlang werd gepest. ,,Het pesten begon op de basisschool in groep zeven. Op de middelbare school is het pesten op school gestopt. Maryana zat op het Fortes Lyceum in Gorinchem. Na enkele pesterijen heeft de school direct ingegrepen. Buiten school was het pesten niet te stoppen. Dit waren geen leerlingen van het Fortes Lyceum. In Hardinxveld werd ze regelmatig opgewacht en achterna gezeten, soms zelfs door een groep van zo’n twintig jongeren. Ze werd ook veel online gepest, voornamelijk via Instagram. Als we met ons verhaal maar één persoon kunnen redden zijn we al blij.” Moeder Corita: ,,Als er iets gebeurd was, vertelde Maryana dit altijd thuis, soms helemaal in paniek en in tranen. Ik kon haar troosten en haar laten vertellen, zodat ze het kwijt kon. Van de pesters was dan geen spoor meer te bekennen. Als ouder voel je je dan boos en machteloos.”

Wil je het hele verhaal van de ouders lezen plus de reactie van de directeur van het Fortes Lyceum? Klik en je kunt het hele Premium-verhaal lezen. 

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

advertentie
advertentie